Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
Amsterdam, 11 december 2009

Nieuwe voorstelling Theu Boermans

In afwachting van de uitkomst van de rechtzaak over de subsidieaanvraag van de Theatercompagnie bij het Nederlands Fonds voor de Podiumkunsten (NFPK+) regisseert Theu Boermans Katja Herbers in FRAULEIN ELSE - de wereld is een hoer, een bewerking van de beroemde novelle van Arthur Schnitzler. Op vrijdag 29 januari 2010 vindt in het Compagnietheater te Amsterdam de première plaats. De voorstelling is daar te zien van t/m 13 februari 2010.

Fraulein Else, de wereld is een hoer

Else is een jong meisje, onderhevig aan extreme stemmingswisselingen. Ze is onzeker en worstelt met zichzelf en haar seksualiteit. Vaak vlucht ze in dagdromen en kitscherig erotische fantasieën. Wanneer ze met haar tante op vakantie is in een luxe kuuroord, ontvangt ze het bericht dat haar vader, directeur van een grote bank, voor een financieel en maatschappelijk bankroet staat. Hij heeft het aan hem toevertrouwde spaargeld op de beurs verspeeld en daarna geld verduisterd uit een sociaal fonds. Haar moeder bezweert Else om een oude rijke vriend van haar vader,die ook in het hotel logeert, zo snel mogelijk een enorme som te leen te vragen.
De vriend is daartoe bereid. Mits er een seksuele tegenprestatie tegenoverstaat. Dit aanbod tot ruilhandel zet Else's leven op zijn kop: Moet ze haar vader redden door zich aan de vriend te verkopen of bewaart ze haar waardigheid en laat ze haar familie in de steek.

Credits

Oorspronkelijke tekst: Arthur Schnitzler, bewerking: Theu Boermans & Katja Herbers, regie: Theu Boermans, dramaturgie: Rezy Schumacher, spel: Katja Herbers Speeldata
wo 27, do 28 januari try-outs, vr 29 januari première, za 30 jan t/m za 13 februari (beh zo, ma, di) , aanvang 20.30 uur, toegang 18,- / 15,- (student/CJP), kaartverkoop: www.compagnietheater.nl of 020-5205320 (ma t/m vr 10.00-14.00 uur)

De Theatercompagnie

Op 29 oktober jl. stelde de rechter De Theatercompagnie in het gelijk, waarmee het besluit van het NFPK+ om de subsidie aan het theatergezelschap te beëindigen vernietigd werd. Het NFPK+ heeft inmiddels hoger beroep aangetekend. Boermans wil niet langer werkeloos het proces afwachten en besloot om, zonder subsidie, samen met actrice Katja Herbers en zijn vaste artistieke team, een plan dat zij al langer hadden ten uitvoer te brengen. Boermans en Herbers zijn grote fans van Arthur Schnitzler. Zij werkten eerder succesvol samen in stukken van Schnitzler bij de Theatercompagnie: Het Wijde land (2007) en De eenzame weg (2008)

Katja Herbers (1980) studeerde in 2005 af aan de Amsterdamse Toneel- en Kleinkunstacademie. Bij de Theatercompagnie was ze eerder te zien in twee stukken van Arthur Schnitzler: Het Wijde Land (2007) en De eenzame Weg (2008), beide n regie van Theu Boermans. Daarnaast speelde ze in de Uitverkorene, een veelbekroonde televisiefilm van Theu Boermans. Katja speelde verder bij het Nationale Toneel, De Mexicaanse Hond (Alex van Warmerdam) en Toneelgroep Amsterdam in Opening Night. Ze is vast verbonden aan NTGent, het gezelschap van Johan Simons, waar ze onder andere te zien was in Das Leben ein Traum, Fort Europa, Instinct en Underground. Andere films waarin Katja speelde zijn Pietje Bell (Maria Peters), De Kroon (Peter de Baan), Kees de Jongen (Andre van Duren), Amsterdam (Ivo van Hove) , De Storm (Ben Sombogaart). Binnenkort volgt Loft (Erik van Looij). Op televisie speelt ze regelmatig in Het Klokhuis.

Theu Boermans

Theu Boermans (Curaçao, 1950) studeerde in 1972 af aan de Toneelacademie Maastricht. Na een aantal jaar bij verschillende gezelschappen te hebben geregisseerd en gespeeld (waaronder Zuidelijk Toneel Globe), richtte hij in 1988 De Trust, later De Theatercompagnie, op en bleef daar tot vorig jaar aan verbonden. Hij regisseerde er vele spraakmakende voorstellingen, zoals Bloedbad, De Presidentes, Drie zusters, Hamlet, Don Carlos, Ajax en als laatste De Koopman van Venetië. Boermans wordt hij veel gevraagd in het buitenland. Hij werkt ondermeer regelmatig bij het Wiener Burgtheater en het Schauspielhaus in Basel. Verder is hij ook een bekroond film- en televisieregisseur. De Partizanen kreeg een Gouden Kalf voor het beste tv-drama en De Uitverkorene werd bekroond met een Prix Europe in dezelfde categorie. En Theu Boermans speelt ook regelmatig mooie toneel- of filmrollen. Momenteel werkt hij aan de verfilming van Vondels Gijsbrecht van Aemstel.



Ingezonden persbericht