Gemeente Enschede

Diner tussen het vee

Twentse streekgerechten koken én eten in authentiek lös hoes

Op zaterdag 30 januari is er in het kader van de tentoonstelling `Wönner Origineel' van 16.00 - 20 uur een bijzondere kookworkshop in bezoekerscentrum Het Lammerinkswönner in het Ledeboerpark. Onder het motto: `Diner tussen het vee' kunnen geïnteresseerden deelnemen aan een door hen zelf gemaakt diner met authentieke Twentse streekgerechten. Dit alles in een bijzondere entourage; een echt Twents lös hoes!

Koken met Hennik en Dika
Het diner zal bestaan uit 4 tot 5 gangen en vindt plaats op zaterdag 30 januari van 16.00 - 20.00 uur onder begeleiding van kookstudio Kook & Co. De kosten bedragen
EUR 30,-- per persoon en men kan zich inschrijven tot uiterlijk 23 januari via telefoonnummer 053 4351825. Deelname gebeurt op volgorde van inschrijving. Er kunnen maximaal 18 personen meedoen, dus wacht niet te lang. NatuurEducatie van de gemeente Enschede die dit bijzondere evenement faciliteert, verwacht een grote belangstelling voor dit unieke kookgebeuren!
De kookworkshop begint 's middags om 16.00 uur en als de kippen op stok gaan, kan er gezellig getafeld worden door de kokken en kokkinnen.
Boer en boerin Hennik en Dika zijn gastheer en gastvrouw en zorgen voor een sfeervolle gang van zaken.

Met de kippen op stok
Onder begeleiding van Kookstudio Kook & Co, en met hulp van boer en boerin Hennik en Dika in Twentse klederdracht, wordt er ouderwets Twents gekookt en getafeld in een authentiek Twents lös hoes. Het boerderijtje is in het kader van de tentoonstelling `Wönner Origineel' gedurende de maanden januari en februari weer helemaal origineel ingericht met o.a. het vee in de stallen. Een bijzondere ervaring! Het menu, dat nu nog geheim is, zal in ieder geval echt Twents zijn met diverse streekgerechten, en met biologische ingrediënten die o.a. afkomstig zijn van biologische zorgboerderij De Viermarken.

Wönner Origineel
Bezoekerscentrum Het Lammerinkswönner in het Ledeboerpark is een Twents lös hoes uit 1775. De term `lös hoes' betekent dat er geen tussenmuur was tussen de leefruimte van de mensen en de stallen van het vee. Om bezoekers een stukje cultuurhistorie te tonen en ze te laten ervaren hoe het boerenleven er toen uitzag, heeft NatuurEducatie van de gemeente Enschede het lös hoes van zondag 10 januari t/m zondag 14 maart weer origineel ingericht met het vee in de stallen. Op alle zondagen in deze periode zijn boer Hennik en/of boerin Dika aanwezig, gekleed in de kleding die men toen droeg. Op doordeweekse dagen komen kinderen van de Enschedese basisscholen op bezoek en een groep enthousiaste vrijwilligers gaat als Hennik en Dika met de kinderen terug in de tijd; zij maken dan zelf mee hoe kinderen vroeger op een Twentse boerderij leefden.

Meer informatie
Bezoekerscentrum en lös hoes Het Lammerinkswönner is bereikbaar via de ingang van het Ledeboerpark aan de Hengelosestraat in Enschede. Daar kan de auto worden geparkeerd. Na 300 meter lopen is het boerderijtje gelegen aan de rechterkant van de weg. Het bezoekerscentrum is op werkdagen geopend van 8.00-16.00 uur en op zondagen in januari en februari van 11.00 -16.00 uur.
Aanmelden voor de workshop `Diner tussen het vee' op zaterdag 30 januari kan via telefoonnummer 053 4351825.

Organisatie: NatuurEducatie gemeente Enschede
Adres: Bezoekerscentrum Het Lammerinkswönner in het Ledeboerpark Van Heeksbleeklaan 68
7522 LB Enschede
Tel. 053 4351825

Geplaatst: 07 januari 2010.

7 januari 2010