Haven Amsterdam

Nieuwe Havenverordening in Amsterdamse haven

27 januari 2010

De gemeenteraad van Amsterdam heeft op 20 januari de Regionale Havenverordening Noordzeekanaalgebied 2010 (Rhv 2010) vastgesteld. Op 30 januari treedt deze nieuwe regionale verordening in de Amsterdamse haven in werking.

Om de orde en veiligheid in de regio overal op dezelfde wijze te waarborgen, is begin 2009 in opdracht van het bestuur van het Centraal Nautisch Beheer Noordzeekanaalgebied en met instemming van de vier gemeentes de opdracht verstrekt om te komen tot één eensluidende havenverordening. De gemeenteraden van Zaanstad, Beverwijk en Velsen zullen naar verwachting in februari 2010 de Regionale Havenverordening vaststellen. In de havens in het hele Noordzeekanaalgebied zijn dan dezelfde regels voor de zee- en beroepsvaart van toepassing.

Wat verandert

In de Rhv 2010 zijn de regels opgenomen voor de beroeps- en zeevaart in de haven. Regels voor specifiek gemeentelijke problematiek, zoals regels voor bijvoorbeeld woonboten zijn uit de Verordening op de Haven en het Binnenwater 2006 overgezet naar de Verordening op het Binnenwater 2010 (Vob 2010).