Gemeente Nijkerk


De gemeentelijke belastingaanslag/WOZ- beschikking 2010

Op 30 januari 2010 valt de aanslag gemeentelijke belastingen 2010, waarop zowel de WOZ-beschikking als aanslagen
onroerende-zaakbelastingen, rioolheffing, afvalstoffenheffing, reinigingsrecht of hondenbelasting kunnen voorkomen, op de deurmat. Op de aanslag kunt u in één oogopslag zien wat u betaalt aan gemeentelijke belastingen en wat de WOZ-waarde is van uw woning of bedrijf.

Voor wat betreft de afvalstoffenheffing en het reinigingsrecht wordt alleen het vastrecht vermeld op de aanslag. Voor het ledigen van containers of stortingen in een ondergrondse afvalcontainer wordt na afloop van elk kwartaal een aanslag opgelegd.
De aanslagen van het 4^e kwartaal 2009 diftar vallen eveneens op 30 januari 2010 op de deurmat.

Lastenverlichting 2010
De gemeenteraad heeft besloten dat ieder particulier huishouden in Nijkerk, met uitzondering van particuliere huishoudens in zorg-, verpleeg-, en ziekenhuizen, een eenmalige lastenverlichting ontvangen van 100,- per particulier huishouden voor het belastingjaar 2010.

De lastenverlichting zal als korting op de afvalstoffenheffing worden toegepast. Indien u niet belastingplichtig bent voor de afvalstoffenheffing of de gemeente Nijkerk niet uw hoofdadres is komt u niet in aanmerking voor de lastenverlichting.

Gemiddelde waardestijging
De gemeente heeft uw woning gewaardeerd in overeenstemming met de regels van de Wet waardering onroerende zaken (Wet WOZ). Dat betekent dat de WOZ-waarde is bepaald aan de hand van verkoopcijfers van vergelijkbare typen woningen in de gemeente.
De Wet schrijft ook voor dat de WOZ-waarde in 2010 moet zijn vastgesteld naar het waardeniveau van uw woning op 1 januari 2009. Die waarde kan hoger of lager zijn dan de vorige WOZ-waarde in 2009. In de eerste helft van 2008 was nog sprake van een prijsstijging. Die stijging wordt niet geheel ongedaan gemaakt door de daling in de tweede helft van 2008. De waarde van uw woning op 1 januari 2009 was dus wellicht hoger dan op 1 januari 2008.

WOZ

Natuurlijk geeft de grafiek alleen een gemiddelde weer. Er zijn typen woningen waar in de periode 1 januari 2008 tot 1 januari 2009 nog sprake was van een significant hogere stijging, terwijl er ook typen woningen zijn met een significante daling.

Digitaal WOZ-loket gemeente Nijkerk
Vanaf 30 januari 2010 kunt u ook weer terecht op het digitale WOZ-loket van de gemeente. Tot die datum is het loket niet bereikbaar in verband met het actueel maken van de gegevens. Zowel particulieren als bedrijven hebben toegang tot het digitale WOZ-loket voor het raadplegen van de aanslag gemeentelijke belastingen/WOZ-beschikking, het taxatieverslag en het opvragen van het reactieformulier. Op de aanslag gemeentelijke belastingen staat aangegeven hoe u kunt inloggen op het digitale WOZ-loket. Heeft u een DigiD-code dan kunt u met deze code inloggen.