Gemeente Amersfoort

Persbericht Gemeenteraad Amersfoort - vrijdag 29 januari 2010

Stemadvies van Amersfoortse Stemwijzer

Vanaf zaterdag 30 januari 13.00 uur kunnen de inwoners van Amersfoort weer gebruik maken van de Amersfoortse Stemwijzer bij het maken van een stemkeuze voor de gemeenteraadsverkiezingen.

De StemWijzer bestaat uit dertig stellingen, waarop iemand 'eens', 'oneens' of 'neutraal' kan antwoorden. Deelnemers geven hun mening over actuele Amersfoortse thema's. De StemWijzer vergelijkt dit met de standpunten van de verschillende partijen over deze thema's. Op basis daarvan geeft de StemWijzer een persoonlijk stemadvies, waarin duidelijk wordt welke partij het beste bij iemands standpunten past. Ook kan er per stelling gekeken worden welke partij het best bij het eigen antwoord past. Daarvoor is per stelling ook een toelichting van de politieke partij op het antwoord beschikbaar.

Lijsttrekkersfilmpje en Wie kies jij
Nieuw in de Stemwijzer zijn filmpjes van de lijsttrekkers van de politieke partijen. Zij geven in het filmpje kort aan waar hun partij voor staat. Ook nieuw is 'Wie kies jij', dat inzicht geeft in de kandidaten die deelnemen aan de verkiezingen. Bezoekers beantwoorden een aantal vragen over hun voorkeur voor opleiding, expertise, politieke ervaring en persoonskenmerken van de kandidaat raadsleden. Wie kies jij laat vervolgens de kandidaten zien die het best bij die persoonlijke voorkeuren aansluiten.

Vanaf zaterdag 30 januari op www.amersfoort.nl
Alle elf partijen die deelnemen aan de gemeenteraadsverkiezingen doen ook mee met de Stemwijzer. De Stemwijzer is een initiatief van het landelijke instituut voor Publiek en Politiek (IPP). Zaterdag 30 januari om 13.00 uur is de landelijke start van de Stemwijzer. Vanaf dat moment is ook de Amersfoortse Stemwijzer beschikbaar op www.amersfoort.nl/verkiezingen.

Noot voor de redactie,