Gemeente Soest

Cultuurprijzen voor Groot Gaesbeeker Gilde

29 januari 2010

Wethouder Teun Middelkoop van Cultuur heeft vrijdag 29 januari de tiende Cultuurprijs van de gemeente Soest en de vijfde Publieks Cultuurprijs uitgereikt. Zowel de jury als het publiek vonden dat Het Groot Gaesbeeker Gilde de prijs verdiende.

Cultuurprijs

De jury heeft, in opdracht van het gemeentebestuur, zeven kandidaten genomineerd en daarna een winnaar voorgedragen voor de Cultuurprijs 2009. De Cultuurprijs Soest 2009 bestaat uit een glasplastiek van de Amsterdamse kunstenaar Bert Grotjohan en een bedrag van EUR 1500.

De genomineerden waren:

* Groot Gaesbeeker Gilde

* Openluchttheater Cabrio

* Judi Gör

* Jac. van Looijlezingen

* Stichting Kerk en Cultuur Oude kerk Soest
* Slavisch koor Byzantium

* Kunstlint in de lente

Publiekscultuurprijs

Naast de Cultuurprijs wordt ook jaarlijks een Publieks Cultuurprijs uitgereikt. Deze prijs bestaat uit een beeldje, `Soesja' van de Soester kunstenares Nadjezda van Ittersum, en een bedrag van EUR 1000. Inwoners van Soest en Soesterberg kiezen uit het grote culturele aanbod in de gemeente Soest hun winnaar.

De jury kende de Cultuurprijs 2009 toe aan Het Groot Gaesbeeker Gilde. Dat ook het publiek in Soest heeft gekozen voor het gilde is verrassend te noemen, maar geeft aan dat het werk van het gilde door een brede laag uit de bevolking van Soest wordt gewaardeerd.