FNV Bouw

Impuls voor veilig en gezond schilderen en glaszetten

Gezond en veilig werken: de branches schilderen en glaszetten hebben dat hoog in het vaandel. Daarom zijn sociale partners blij dat zij voor hun sectoren de arbocatalogus rond hebben. Het gaat om twee websites waar alle informatie te vinden is, per beroep en per risico: arbocatalogus-schilderen-onderhoud.nl en arbocatalogus-glaszetten.nl. Zowel voor glaszetten als voor schilderen is snel te achterhalen hoe werkgever en werknemer gezamenlijk inhoud kunnen geven aan de doelstellingen van de Arbowet.

Toen een vorig kabinet de Arbowet wilde stroomlijnen, werd snel het idee geboren voor een praktische aanpak per sector. Immers, als een nieuwe Arbowet zich zou beperken tot doelstellingen, dan werd het des te belangrijker om aan te geven hoe die te bereiken. Louw Elzinga van FNV Afbouw en Onderhoud: "In de volle breedte. Daarom mogen we er met z'n allen trots op zijn dat deze arbocatalogus nagenoeg alle problemen van veiligheid en gezondheid bij de kop pakt. Zo is er een goede aanpak van werken op hoogte in te vinden." Net als niet zwaarder tillen dan 25 kilo: "Voor glaszetters betekent dat vooral het ontwikkelen van tilhulpmiddelen", zegt Henk Wuijten van CNV Schilders. "Kleinere ruiten ligt immers minder voor de hand. En we willen werknemers wel lang gezond houden."

Oplossingen die in de praktijk van alledag uitvoerbaar zijn, daar is de laatste jaren hard aan gewerkt. De sectoren Schilderen en Vastgoedonderhoud en Glaszetten hebben nu resultaat geboekt. Zij zetten hun praktijkvoorbeelden online: zo kunnen telkens de nieuwste ontwikkelingen er een plaats in krijgen. "En nu werken we aan de derde arbocatalogus voor deze sectoren, de metaalconservering. Die komt eraan", aldus Rob Veraart van FOSAG.