Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

VVD Tilburg buigt bijna 26 miljoen euro om

In een vandaag gepubliceerde bezuinigingsnota zet de VVD Tilburg op een rijtje hoe de gemeente 25,9 miljoen euro per jaar op de begroting kan bezuinigen. Een sluitende begroting is volgens de liberalen een voorwaarde voor een financieel stabiele toekomst. 'Wij als VVD kiezen ervoor de problemen van vandaag vandaag op te lossen. Onze kinderen mogen niet de dupe worden.'

Momenteel zou de gemeente onderweg zijn naar een jaarlijks tekort van 13 miljoen euro. "Door nu meer dan die 13 miljoen te bezuinigen, maken we geld vrij voor veiligheid, wegen en voor het opvangen van nieuwe tegenvallers", vertelt lijsttrekker Joost Möller. Het rapport rept van 'moeilijke keuzes'. Als die niet worden gemaakt, draaien de inwoners van Tilburg op voor de tekorten. Vooral 'linkse hobby's' en uitgaven die geen enkel effect sorteren moeten het ontgelden. Verder zou de gemeentelijke organisatie met bijna twaalf miljoen minder toe kunnen. "Er was een tijd dat het niet op leek te kunnen", zegt Möller. "Die tijden zijn voorbij. Als je als overheid geld uitgeeft, moet je zeker weten dat het goed besteed wordt."

Ontwikkelingshulp
"De gemeente moet kiezen wat ze wel doet en wat niet", zegt één van de opstellers van de nota, VVD-fractievoorzitter Roel Lauwerier. "Hoezo doen wij aan ontwikkelingshulp? Dat is een taak van het Rijk. Hoezo bevordert een 'workshop Georgisch koken' de integratie? Waarom heeft elke etnische groep haar eigen subsidie om lekker bij elkaar te kruipen? Wat is de gedachte achter de zelfbedachte 'regel' dat van al het geld dat we uitgeven aan wegen en straten één procent aan kunst wordt besteed? Om de Noordwesttangent te mogen aanleggen, moeten we 1,4 miljoen euro aan openbare kunst besteden. Da's toch raar? Hoezo subsidieert Tilburg een club die afgewezen asielzoekers onderdak biedt - terwijl Den Haag de gemeenten dringend heeft opgeroepen dat juist níet te doen? Nu al zwaar gesubsidieerde zorgorganisaties blijken slecht samen te werken. De voorgestelde oplossing? Extra subsidie! Iets is blijkbaar pas belangrijk of zinnig als er een hoop subsidie heen gaat. Aan zo'n vreemde denkwijze wil de VVD Tilburg niet meebetalen."

"De overheid slaat door in het krampachtig alles willen regelen", stelt Möller. "Daarmee smoort elk particulier initiatief op voorhand in regels en subsidies. Wij vinden integratie, goede Jeugdzorg en kunst ook heel belangrijk. Maar wij zijn, anders dan bijvoorbeeld de PvdA, niet bereid om daar eindeloos bakken met belastinggeld heen te smijten zonder eens na te gaan wat de resultaten zijn. Of wie er voordeel van heeft. Bij kunst en cultuur is dat een kleine elite - die het entreekaartje best zelf kan opbrengen. Veel goeds valt te bereiken door het eigen initiatief ruimte te gunnen en niet door grote subsidies over te maken en vervolgens alles dicht te plamuren met starre regels. Tilburg kan beter."

De bezuinigingsnota van de VVD Tilburg is te vinden op de website: www.tilburg.vvd.nl

Noot voor de redactie (