Gemeente Zaanstad

29-01-2010
Zaanstad houdt geen geld in van scholen
Berichtgeving niet correct

In tegenstelling tot wat de gegevens uit het onderzoek van de Algemene Onderwijs Bond (AOb) doen vermoeden, houdt de gemeente Zaanstad géén geld in van het budget dat zij krijgt van het Rijk voor onderwijs. Zaanstad zou een derde van het budget achterhouden. Dit is echter niet correct. Zaanstad gaf zelfs meer geld uit dan zij ontving van het Rijk. De verwarring is ontstaan door een administratieve fout.

Zaanstad gaf vorig jaar meer uit aan het onderhoud en de bouw van scholen dan zij van het Rijk kreeg. Zaanstad besteedde 16 miljoen euro, dit is 112 % van het budget. In 2007 gaf Zaanstad 14,5 miljoen uit en in 2008 17,5 miljoen euro.

De gegevens uit het onderzoek van AOb zijn aangeleverd door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het CBS krijgt deze gegevens aangeleverd van de gemeente. Bij het omzetten van de data door de gemeente Zaanstad is een deel van de gegevens niet meegenomen in de berekening. Hierdoor is een vertekend beeld ontstaan, waardoor de suggestie wordt gewekt dat Zaanstad slechts een derde deel van het totale budget besteedt.