CDA afdeling Gelderland


Staten geven visie op rol provincie

Woensdag 27 januari 2010 gaven Provinciale Staten hun visie op de rol van de provincie Gelderland. Volgens de Gelderse Staten is die rol afhankelijk van de taken die de provincie wil en kan uitvoeren of aan anderen kunt overlaten. Hiervoor zijn meerdere scenarioâs mogelijk.

Voor de meeste fracties is het praten over het afschaffen van de provincie, zoals de SP voorstelt, te kort door de bocht. Wel houden enkele de optie open voor mogelijke schaalvergroting. De VVD kwam met het voorstel voor het vormen van landsdelen, terwijl D66 en Groep Van Bergen mogelijkheden zien voor democratisch ingerichte regioâs. Het gaat er om te weten hoeveel geld er beschikbaar is om duidelijkheid te krijgen over de taken die de provincie kan (blijven) uitvoeren. Die taken bepalen hoe je je als provincie profileert.

Kerntaken
Veelvuldig noemen de partijen de ruimtelijke ordening, natuur en landschap, infrastructuur en openbaar vervoer als taken die bij de provincie moeten blijven. Daarmee sluiten zij aan bij het rapport van de Commissie Lodders. Over het sociale beleid lopen de meningen uiteen. D66 en SP vinden dat bijvoorbeeld het daklozenbeleid, ouderenzorg of zelfs jeugdbeleid niet tot de provinciale taken horen. Gemeenten of regioâs zijn uitstekend in staat dit uit te voeren. Dit zijn geen wettelijke taken maar ze worden opgepakt omdat de provincie ze belangrijk vindt.

Bezuinigingen
Waar komt het geld vandaan om de mogelijke kortingen van het rijk op te vangen? De meningen van de partijen zijn hierover verdeeld. âBezuinigen is absoluut niet nodigâ tot âwe moeten zelfs verder gaan dan de nu genoemde 60 miljoenâ. SP, D66, GroenLinks zoeken de financiële ruimte in de buffers die de provincie heeft opgebouwd. Zij willen geen paniek zaaien en de discussie zelfs tot onderwerp van de verkiezingen maken zodat de kiezers in 2011 ook echt wat te kiezen hebben en hun mening kunnen geven.

Provinciale belasting
De eigen provinciale belasting verdeelt de statenfracties. Sommige vinden het heel normaal, andere zijn tegen of plaatsen er toch wel vraagtekens bij omdat daarmee âde Gelderse inwoners met dubbele lasten worden opgezadeldâ. Het merendeel van de fracties wil echter niet aan de opgebouwde buffers tornen maar in de structurele begroting ruimte zoeken.

Instemming
De korte termijn voorstellen die Gedeputeerde Staten (GS) inmiddels hebben gedaan worden door veel partijen omarmd. Het gaat hierbij onder meer om een vacaturestop, uitstel van nieuwbouw, terughoudend in het aangaan van meerjarige verplichtingen.
Discussie
De discussie over waar echt en nog meer op bezuinigd kan en moet worden vindt de komende maanden plaats tijdens de voorbereidingen van de Voorjaarsnota. Dan worden de taken van de provincie nog eens goed tegen het licht gehouden. Waarschijnlijk is er dan ook meer duidelijkheid over de precieze hoogte van de bezuinigingen uit Den Haag.

Geschreven door: Provincie Gelderland
Geplaatst op: 30-1-2010