Politie Gelderland-Midden


Demonstraties in Arnhem gecontroleerd verlopen

Publicatiedatum: 30-1-2010 16:51:57

In totaal 32 verdachte personen aangehouden

ARNHEM - De situatie rond de demonstratie van de Nederlandse Volks-Unie in Arnhem, zaterdag 30 januari, is onder controle gebleven. Ongeveer 80 aanhangers van de NVU hielden van 13.00 tot 14.45 uur een demonstratie in het Burgemeesterskwartier. Er zijn 32 aanhoudingen verricht. Alle aangehouden personen zijn of worden verhoord. Het Openbaar Ministerie zal vandaag zo mogelijk een besluit nemen over vervolging en zonodig meteen een dagvaarding laten uitreiken. Er zijn in de maand april zittingen gereserveerd voor de behandeling.

Van de aangehouden personen negeerden er negen het bevel van de politie om weg te gaan en te blijven uit het gebied rond de NVU-demonstratie. Op grond van het noodbevel dat de burgemeester heeft uitgevaardigd, kon de politie aan mensen de opdracht geven zich te verwijderen. Veertien aanhoudingen vonden plaats omdat betrokkenen hun identiteitsbewijs niet konden tonen. Daarnaast zijn er personen aangehouden wegens verstoring van de openbare orde. Eén persoon is aangehouden wegens het bezit van een vuurwerkbom. Bij één aanhouding moest de politie pepperspray gebruiken omdat de arrestant zich verzette tegen de aanhouding.
De lokale driehoek (burgemeester Pauline Krikke, Officier van Justitie Ank Verhaar en de politiechef van het district Arnhem Veluwezoom Ruud Staijen) is de gehele dag bijeen geweest.
Medewerkers van de gemeente hebben op zeven punten in de stad ongeveer 9.000 publieksfolders uitgedeeld om bezoekers van de binnenstad en het Burgemeesterskwartier op de hoogte te brengen van de demonstraties en de maatregelen.
's Morgens vond een toegestane tegendemonstratie plaats in het Spijkerkwartier, waarvoor het initiatief was uitgegaan van de PvdA in de gemeenteraad van Arnhem. Aan deze demonstratie namen ongeveer 30 mensen deel. De burgemeester is bij het begin van deze demonstratie aanwezig geweest.

Burgemeester Pauline Krikke constateert, dat de maatregelen, de inzet van de politie en de communicatie goed hebben gewerkt en dat de rust in de stad daardoor zoveel mogelijk bewaard gebleven is. Dat neemt niet weg dat de burgemeester begrijpt dat een dergelijke demonstratie onrust in de stad heeft gegeven en dat mensen er wel last van hebben ondervonden.

Beschrijving noodbevel
Noodbevel: De burgemeester van Arnhem kan een noodbevel uitvaardigen in een situatie, waarin gevreesd wordt voor ernstige wanordelijkheden. Onder een noodbevel kan de burgemeester alle bevelen geven om de openbare orde en veiligheid te handhaven en gevaren te beperken. Op grond van dit noodbevel kon de politie vandaag aan mensen, die er kennelijk op uit waren de openbare orde te verstoren, de toegang tot het demonstratiegebied ontzeggen en hen opdragen uit het gebied weg te gaan en weg te blijven. Het noodbevel is ingesteld van vrijdag 29 januari 20.00 uur tot zaterdag 30 januari 19.00 uur voor het gebied, dat wordt omsloten door de Apeldoornseweg (vanaf de spoorlijn), Wagnerlaan, Kluizeweg, Schelmseweg, Amsterdamseweg, Heijenoordseweg en de spoorlijn (tot aan de Apeldoornseweg), inclusief deze wegen zelf.