Als muren konden spreken


Expositie in galerie Strous in Amsterdam Mark van Praagh

AMSTERDAM, 20100125 -- In galerie Strous in Amsterdam wordt a.s. zaterdag de expositie `Als muren konden spreken..." geopend van Mark van Praagh. Vorige week werd zijn werk nog gepresenteerd op de beurs "Realisme 10" in de Passenger Terminal in Amsterdam, komende twee maanden brengt galerie Strous het werk van Mark van Praagh in de ruime en lichte galerie aan de Prinsengracht. In deze expositie worden nieuwe schilderijen getoond: composities in gloeiende kleuren van glooiende velden, Bourgondische huizen en kerken. Daarnaast wordt de serie "verlangen" geëxposeerd: houtpanelen met mensen, gezichten, geschilderd in transparante olieverf op hout. Deze twee ogenschijnlijk verschillende series tonen interessante overeenkomsten.

Als muren konden spreken ...

Mark van Praagh heeft behalve in Hilversum ook een atelier in Zuid Bourgondië tot zijn beschikking. Daar is hij geboeid door kleuren en licht op oude muren en daken, van boerderijen, kerken en torens. Hij laat zien hoe het licht sinds eeuwen langs muren schuift en de kleuren op elk uur van de dag weer nieuw maakt. Dat levert gloedvolle kleuren op in stralend licht en diepe kleuren in de schaduw. De huizen leunen dicht tegen elkaar aan en krijgen in zijn werk haast iets menselijks.
Letterlijk gloednieuw is het schilderij "Torens", gedateerd 2010, waar ranke en sterke Romaanse dicht tegen elkaar aan staan. Warm zonlicht strijkt langs de hogen muren. Romaanse ramen als donkere ogen, diep blauw is de lucht.

Verlangen, mensen

In de serie `Verlangen, mensen' verbeeldt Mark van Praagh enerzijds de intense verbondenheid tussen mensen en anderzijds hun (soms gelijktijdige) eenzaamheid. Gezichten vleien zich dicht tegen elkaar aan, net zoals de huizen en torens. Soms delen twee gezichten samen één oog. Zijn mensen lijken kwetsbaar en sterk, oud en jong, eenzaam en intens verbonden, tegelijk. Soms zijn de ogen gesloten, soms wijd open. De figuren lijken op elkaar, als tweelingen, als geliefden, maar hebben ook hun eigenheid.
In deze schilderijen op hout zijn de nerven van het hout zichtbaar omdat de olieverf dun en transparant op de panelen is aangebracht. Gezichtsvormen en gelaatsuitdrukkingen golven mee in de richting van de nerven.

Opening

Wie a.s. zaterdag op de opening komt kan, behalve genieten van een hapje en drankje, zijn slag slaan met - alleen op die eerste dag - 10% korting op alle werken. Mark van Praagh zal dan ook zelf aanwezig zijn.


Galerie Strous,
Prinsengracht 540, 1017KJ Amsterdam
Tel: 0618965640
www.galeriestrous.nl
open: vrijdag, zaterdag en zondag 12.00 - 17.00 uur (en evt. op afspraak)

expositie Mark van Praagh
www.markvanpraagh.nl
Olieverven en werken op papier
30 januari - 28 maart 2010
Opening: zaterdag 30 januari 2010
17.00 - 21.00 uur





Ingezonden persbericht