Algemene omroepvereniging AVRO

PERSBERICHT

Hilversum, 28-1-2010

ACTRICE KATJA HERBERS TE GAST BIJ AVRO OPIUM OP RADIO 1

AVRO's cultuurmagazine Opium op Radio 1 komt zaterdag 30 januari, zoals elke week, vanuit Koninklijk Theater Carré in Amsterdam. Publiek is van harte welkom. Tussen 17.30 uur en 19.00 uur komen de volgende onderwerpen aan de orde:

· Actrice Katja Herbers speelt de monoloog 'Fraulein Else' bij de Theatercompagnie in een regie van Theu Boermans. 'Fraulein Else', een stuk van Arthur Schnitzler, gaat over een jong meisje dat worstelt met zichzelf en haar seksualiteit. Herbers studeerde in 2005 af aan de Amsterdamse toneelschool en speelde bij NT Gent.

· De 80 seconden van Nic Castle. Deze Bossche dichteres is al sinds haar elfde bezig met schrijven.

· Livemuziek van de close harmony groep Frommermann. Zij toeren langs de theaters met twee liedjesprogramma's; 'Holland-Amerika Lijn' en 'Betoverende Jaren '30'.

· 30 januari is het precies 150 jaar geleden dat Anton Tsjechov werd geboren. Deze week verschijnt het laatste deel van de vertaling van z'n verzamelde verhalen. Dit was voor uitgever Wouter van Oorschot de perfecte aanleiding om dit weekend een Tsjechov. Voorlees Marathon te houden. In theater de Balie Amsterdam wordt door schrijvers en dichters voorgedragen uit het werk van deze beroemde schrijver.

· Voor het eerst in Nederland is er een grote overzichtstentoonstelling van het werk van Kandinsky en de kunstenaarsgroep Der Blaue Reiter in het Gemeentemuseum Den Haag. Conservator Doede Hardeman komt praten over deze unieke verzameling en de invloed van hun opvattingen over kunst.

· De Virtuele Vitrine met Kester Freriks.

· Filmjournalist Dana Linssen over de nieuwe Nederlandse en buitenlandse films op het Internationaal Filmfestival Rotterdam.

· De Nederlandse popmuziek is aan een opmars begonnen. Journalist Gert-Jaap Hoekman schreef het boek 'Over de grens', daarin volgen we Nederlandse muzikanten, op weg naar internationale faam, zoals Lucky Fonz III, Junkie XL, Aux Raus en DJ Ferry Corsten.

Presentatie: Hans Smit

Opiumuitzendingen zijn ook te beluisteren via opiumradio.nl.



Algemene omroepvereniging AVRO