Provincie Antwerpen


Wallonië geïnteresseerd in Vlaamse bosbouw !

Vlaamse bosgroepen onder de loep in Jardin extraordinaire op zondag 31 januari op RTBF


----------
Alhoewel Wallonië heel wat meer bossen bezit dan Vlaanderen, kijkt ze toch met enige bewondering naar het bosbeheer in het noorden van het land. De RTBF zendt nu zondag een reportage uit over het unieke Vlaamse concept van de bosgroepen. Naast de coördinator van de Bosgroep Zuiderkempen, Jan Seynaeve, komen ook twee boseigenaars uit de Kempen aan het woord. Gustaaf Berghmans uit Mol en Alan Phillips uit Meerhout vertellen enthousiast over hun ervaringen. De prachtige beelden in de Kempen zoals in Geel-Bel en de Keiheuvel in Balen zullen alvast verrassend zijn voor de Walen die Vlaanderen vooral vereenzelvigen met industrie en lintbebouwing.

Boseigenaars en vrijwilligers in actie
Op zondag 31 januari om 20u10 kijkt Wallonië op de RTBF via het aloude bekende programma van Jardin Extraordinaire naar het Vlaamse bosbeheer. Wat de aandacht trekt is het unieke Vlaamse concept van de bosgroepen. Dit zijn samenwerkingsverbanden tussen boseigenaars die worden opgericht om privé-boseigenaars te ondersteunen bij het beheer van de bossen. Het gebrek aan beheer in privé-bossen is veelal een gevolg van gebrekkige technische kennis, de strenge regelgeving, de administratieve rompslomp en het wantrouwen tegenover de overheid. Dankzij de respectvolle aanpak van de bosgroepen wordt het vertrouwen langzamerhand terug hersteld waardoor heel wat bossen terug in beheer worden genomen. Dit leidt tot meer natuur, arbeid, houtopbrengst en opengestelde bossen. In een aantal jaren tijd werden in de 5 Vlaamse provincies 19 bosgroepen opgericht welke gebiedsdekkend zijn voor geheel Vlaanderen. Het initiatief wordt ondersteund zowel door het Vlaamse Gewest, de provincies als de gemeenten. Momenteel zijn er 7190 boseigenaars aangesloten met een totale oppervlakte van 42.891 ha bos. Door het grote succes zijn de bosgroepen uitgegroeid tot één van de belangrijkste peilers van het Vlaamse bos- en natuurbeleid. Kempense boseigenaars getuigen

In de uitzending komen 2 Kempense boseigenaars aan het woord. Gustaaf Berghmans heeft een klein bosje in Mol en weet niet goed hoe hij wat brandhout uit zijn bos kan halen en welke vergunningen hiervoor nodig zijn. Verder komt Alan Phillips uit Meerhout aan het woord. Hij is de één van de grootste boseigenaars van de Zuiderkempen (100-tal ha). Met enige trots toont hij, hoe hij open plekken in het bos beheert voor natuurontwikkeling. De prachtige beelden in de Kempen zoals in Geel-Bel en de Keiheuvel in Balen zijn verrassend voor Wallonië die Vlaanderen vooral vereenzelvigt met industrie en lintbebouwing. Ook de participatieve aanpak van de bosgroep Zuiderkempen onder leiding van Jan Seynaeve wekte heel wat interesse. Door boseigenaars te laten samenwerken en te overleggen met omwonenden, bosgebruikers en overheden helpt de bosgroep gedragen visies te ontwikkelen. In de Zuiderkempen heeft deze aanpak bijvoorbeeld geleid tot een mountainbikeroute die door 740 ha privé-bos loopt, eigendom van meer dan 1000 privé-boseigenaars. De bosgroepcoördinator van de Zuiderkempen Jan Seynaeve vat het in de slotfase van de uitzending kernachtig samen: "Als je mensen vertrouwen geeft, krijg je enorm veel terug !"

Uitzending van Jardin Extraordinaire op RTBF op zondag 31 januari om 20u10, woensdag 3 februari om 9 uur en is 1 week te bezichtigen via internet op de website van RTBF. Verantwoordelijke gedeputeerde:
Rik Röttger, sp.a
tel. 03 240 52 55