Media alert

29 januari, 2010

Nog veel onduidelijkheid over nieuw douane Export Control System

~ Meerderheid Nederlandse expediteurs en exporteurs stellen invoer ECS uit tot het laatste moment ~

Op 31 januari aanstaande treedt het Export Control System (ECS) volledig in werking. Dit systeem verplicht marktpartijen om de uitvoer van goederen naar landen buiten de Europese Unie elektronisch aan te geven bij de douane. Met de invoering van ECS verdwijnt de traditionele papierstroom, echter uit onderzoek van Kewill - gehouden onder douanedeclaranten en exportmanagers - blijkt dat er nog veel onduidelijkheid bestaat over het douanesysteem.

Het merendeel van de respondenten (85%) staat volledig achter de invoering van het systeem. De belangrijkste voordelen van ECS zijn volgens hen de tijdsbesparing, foutenreductie en goede controlemogelijkheden in het verwerken van de aangifteprocedures. Daarnaast wordt het aspect maatschappelijk verantwoord genoemd vanwege de enorme papierbesparing.

In veel EU-landen is de elektronische aangifte van uitvoer buiten Europa al sinds 1 juli 2009 verplicht. Echter, de Nederlandse douane heeft destijds besloten de invoering uit te stellen tot 31 januari 2010. Toch geeft 20 procent van de ondervraagden aan zo kort voor de invoering van ECS nog niet helemaal klaar te zijn hiervoor. Dit komt mede doordat organisaties onvoldoende gedetailleerd op de hoogte zijn van de nieuwe regelgeving.

Verder stelt 65 procent van de ondervraagden dat medewerkers vertrouwd zullen moeten raken met het systeem en dat vergt enige tijd. Slechts 19 procent geeft aan dat zij verwachten dat de invoering van ECS bij hen vlekkeloos zal verlopen.

Tot slot blijkt uit het onderzoek dat er over twee andere douanesystemen die binnen afzienbare termijn zullen worden ingevoerd - het EMCS (Excise Movement and Control System) voor accijnsgoederen en het Import Control System - ook onvoldoende bekend is. Meer dan de helft van de respondenten (56%) geeft aan nog te weinig te weten van deze nieuwe maatregelen.

"Het is opvallend dat veel logistieke bedrijven tot het laatste moment wachten met het vaststellen wat de invoering van nieuwe douanesystemen voor hun organisatie betekent", aldus Dirk Donkers, marketing manager bij Kewill. "Voor de ontwikkelingen nu en in de nabije toekomst weten we dat wanneer de invoering op de juiste manier plaatsvindt, dit veel voordeel oplevert voor de logistieke sector."

(358 woorden)

BERICHT VOOR DE REDACTIE