Ingezonden persbericht


Persbericht - 17 januari 2010
Up to You
Yona Friedman, Thomas Lommée, Navid Nuur

Stroom Den Haag brengt met de tentoonstelling 'Up to You' het werk van architect Yona Friedman, ontwerper Thomas Lommée en beeldend kunstenaar Navid Nuur samen. Heel bewust zetten zij in hun werk aspecten als tijd en toeval in. En daar is onze samenleving niet op toegerust. Die lijkt erop gericht om zekerheid in te bouwen, of deze nu gevat wordt in ideaalbeelden of ideaalcijfers. Tevergeefs natuurlijk, zekerheid is een illusie. Het toelaten van onzekerheid in een ontwerpproces biedt daarentegen ook ruimte. Ruimte voor verandering, verrassing en toe-eigening. Bij Friedman, Lommée en Nuur is sprake van een geste, een uitnodigend gebaar waarmee ze het publiek, de bewoner of gebruiker aanmoedigen om een eigen invulling aan het werk te geven. De ville spatiale van Friedman, OpenStructures van Lommée en interimodules van Nuur voorzien in een startpunt, maar laten zich niet uit over het eindbeeld. Het vraagt van ons de bereidheid om zelf in actie te komen.

Te zien bij Stroom
'Moth House: Thom Vink'
t/m 17 januari 2010

'Ondertussen: Petra van der Schoot'
16 januari t/m 7 maart 2010

Binnenkort bij Stroom
'Up to You: Yona Friedman, Thomas Lommée, Navid Nuur' 31 januari t/m 28 maart 2010
Traditionele stedenbouw gaat uit van de voorspelbaarheid van menselijk gedrag. Yona Friedman (1923) is er echter van overtuigd dat het gebruik van steden niet te voorspellen is en dat het daarom voor een stedenbouwer onmogelijk is een goede stad te ontwerpen voor de inwoners. Omdat Friedman de bewoner de regie wil geven, ontwikkelde hij sinds de jaren '50 de ville spatiale; grote, open en flexibele structuren boven de bestaande stad, waarbinnen bewoners zelf hun woon- en leefomgeving kunnen vormgeven. In manuals for the self-planner (beeld-stripverhalen) geeft hij handreikingen. In de tentoonstelling zijn verschillende van deze manuals en modellen te zien, waaronder een voor de Haagse wijk de Binckhorst. Dit deel van de tentoonstelling komt tot stand m.m.v. Helene Fentener van Vlissingen (co-auteur van 'Yona Friedman. Structures serving the unpredictable', 1999, NAi Uitgevers) en Angelique van Grootel.

In het werk van Thomas Lommée (1979) spelen systemen, structuren en de manier waarop individuen daar collectief en individueel gebruik van kunnen maken een centrale rol. Hij presenteert in 'Up to You' zijn onderzoeksproject rond 'open modulariteit'. Wat gebeurt er als mensen objecten gaan ontwerpen volgens een open standaard die niet alleen de uitwisseling van stukken en componenten maar ook van ervaringen en ideeën propageert. Lommée initieert een systeem voor een duurzame en collectieve creatie; de opmaat naar een 'collaboratieve Lego'. Zie www.openstructures.net.

Navid Nuur (1976) onderzoekt en verandert de manier waarop wij een bepaalde ruimte waarnemen en ervaren. Hij concentreert zich juist op dat wat we onbewust registreren, of wat we over het hoofd dreigen te zien omdat we op iets anders focussen. De installaties, tekeningen, en objecten van Navid Nuur doen zich meer voor als denkmodellen. Hij noemt zijn werken daarom liever interimodules. Een module als denkvorm/concept, en interim als het tijdelijke 'tussen'. Speciaal voor deze tentoonstelling zal het nieuwe werk 'MY PREIM II' van Navid Nuur ook als een gesigneerde editie beschikbaar zijn voor het publiek. Nuur heeft van 20 maart tot 6 juni 2010 een solo-tentoonstelling getiteld 'The value of void' in De Hallen, Haarlem.

De opening van 'Up to You' geschiedt door Mels Crouwel, oprichter van Benthem Crouwel Architekten, rijksbouwmeester in de periode 2004-2008, en bekend van onder meer de Malietoren en het toekomstige Centraal Station in Den Haag, Schiphol en het nieuwe Stedelijk Museum in Amsterdam. Hij is tevens verzamelaar van werk van Yona Friedman en Navid Nuur.

Extra programma (voor details zie www.stroom.nl en www.haac.net).
- Er zijn rondleidingen op zondag 14 februari, 14 en 21 maart 2010 om 15 uur.
- Het Haags Architectuur Café (HaAC) organiseert twee lezingen op locatie: Hans van Beek (atelier PRO) op 16 maart in Couperusduin en Herman Hertzberger op 23 maart in het Ministerie van Sociale Zaken.

'Up to You' is het eerste onderdeel van 'Upcycling', een meerjarig programma dat nieuwe mogelijkheden van waardevermeerdering en betekenisgeving onderzoekt. De tentoonstelling komt tot stand met dank aan: Mondriaan Stichting, Stimuleringsfonds voor Architectuur, Ingenieursbureau Den Haag, Z33 Hasselt.