FNV Bouw

FNV: WOR-voorstellen te mager

Terug naar het overzicht

FNV Bouw, ABVAKABO FNV en FNV Bondgenoten zijn het niet eens met de positieve conclusies die minister Donner in zijn kabinetsnotitie 'Kabinetsstandpunt Medezeggenschap 2009' trekt. 30 procent van de bedrijven die OR-plichtig zijn, hebben geen ondernemingsraad. Bovendien wordt de minister verweten een te positief beeld te hebben van de kwaliteit van de medezeggenschap. Flexibilisering, schaalvergroting en het opslitsen van bedrijven heeft geleid tot verzwakking van de medezeggenschap. Dat schrijven de drie bonden in een brief aan de minister.

Een te groot deel van de ondernemingsraden is onvoldoende volwassen en moet verder ontwikkelen. 15 procent van de ondernemingsraden is, 30 à 40 procent boekt wisselende resultaten en 40 tot 50 procent opereert slechts marginaal. Dat is onvoldoende, concluderen de bonden. "Het is dan ook ver bezijden de werkelijkheid de gehele medezeggenschap nu 'volwassen' te noemen."

De bonden adviseren verder de minister de wet niet aan te passen als het gaat om het ad hoc afzien van bevoegdheden (van de OR). Zwakke OR'en zouden daarmee hun positie ongewild kunnen verzwakken. Tot slot wordt de minister ook aangeraden geen wetswijziging voor te stellen als het gaat om het instemmingsrecht. De bonden sluiten af met: ""al met al concluderen wij dat uw voorstellen de praktijk van het OR-werk niet echt verder helpen."