Ingezonden persbericht


Persbericht

Enschede, 29 januari 2010

Team *4 Inspiration* wint de MillenniumBattle 2009

Vanmiddag is bekend geworden dat team '*4 Inspiration*' de MillenniumBattle 2009 heeft gewonnen. De finale vond plaats in het station van FC Twente in Enschede en werd gepresenteerd door NCDO-ambassadrice Victoria Koblenko. De jury, onder leiding van Prof. dr. Rob Visser, gasthoogleraar op het gebied van internationale (ontwikkelings)samenwerking aan de Universiteit Utrecht, beoordeelde de inzendingen van de teams. De teams streden om de hoofdprijs: een studiereis naar Zuid-Afrika. De winnaars nemen bovendien zitting in de Derde Kamer.

MillenniumBattle

De MillenniumBattle is een wedstrijd voor studenten, met als thema de acht Millenniumdoelen die de VN in 2000 hebben opgesteld. De studenten werken gedurende vier maanden aan een aantal probleemcases, zoals bijvoorbeeld over de problemen over de gelijkheid tussen man en vrouw of de oplossing van de wereldwijde armoede. De studenten worden gevraagd oplossingen te bedenken voor de verschillende problemen. Dit jaar deden 75 studententeams mee aan de MillenniumBattle.

Finale

In de finale streden de vijf beste teams op het podium om de eindzege. De finale stond geheel in het teken van het WK 2010 in Zuid-Afrika. Wat zijn de gevolgen van zo'n WK voor de lokale bevolking op economisch en sociaal gebied? Hoe kan het WK ingezet worden in de strijd tegen HIV/aids? De teams moesten hun oplossing van de laatste case presenteren en vragen van de jury en het publiek beantwoorden. De finalecase is beoordeeld door een veelzijdige jury, bestaande uit Christel Hoogland (Cordaid), Stefan Verwer (LokaalMondiaal), Mans Esser (MansBedrijf), Anouk Post (winnares van MillenniumBattle 2008) en juryvoorzitter Rob Visser (Worldconnector). Uiteindelijk was de jury het unaniem eens, team *4 Inspiration* heeft de MillenniumBattle het beste doorstaan: 'heldere, goed doordachte en haalbare oplossing'.

Naast de presentaties, vond er een debat plaats tussen professionals en het publiek op de impact van het WK op de Millenniumdoelen. De finale kende veel afwisseling: inhoudelijke thema's afgewisseld met entertainment, interactie met het publiek, spanning rond de uitslag in een competitieve maar feestelijke sfeer.

Het winnende team kijkt uit naar de naderende reis naar Zuid-Afrika: 'Cool! Eens kijken of onze ideeën ook écht haalbaar zijn'.

De verrichtingen van het team zijn te volgen via www.millenniumbattle.nl.