Hero FruitOntbijt: geen vers fruit, maar heel veel water en additieven

31/01/2010 11:04

Stichting Foodwatch Nederland

Het etiket van 'Hero FruitOntbijt' dekt niet de lading: de snelle flesjes bevatten geen snipper vers fruit. Wat er wel in zit, wordt concentraat genoemd. Het gedroogde spul wordt door Hero aangelengd met veel water: zo'n 50 procent. Bij het proces van drogen en aanlengen gaan zowel smaak als vitamines grotendeels verloren. Dat is waarschijnlijk meteen de reden dat Hero een flink aantal toevoegingen in zijn flesjes FruitOntbijt stopt, waaronder zo'n tien procent extra suiker, verdikkingsmiddelen, voedingszuren, aroma's en glucose-fructosestroop. Ook de vijf vitamines in het concentraatdrankje komen uit een potje en niet uit vers fruit.

'Gezond', 'fruitig' en 'voedzaam', met 'evenveel vezels als twee bruine boterhammen' verkondigt Hero over zijn eigen FruitOntbijt. Bart van Opzeeland van foodwatch Nederland wijst erop dat de inhoud van FruitOntbijt het tegendeel bewijst. "Er zitten inderdaad vezels in en toegevoegde vitamines, maar geen snipper vers fruit. Als je goed leest wat er staat, krijg je vooral water, suiker, smaakstoffen en verdikkingsmiddel naar binnen," somt Van Opzeeland op. "Hierdoor is FruitOntbijt verworden tot een namaak vruchtendrank waarin vers fruit ver te zoeken is."

Het Voedingscentrum beveelt voor een gezond dieet twee stuks fruit per dag aan. Dat wil ook Hero graag en veel communiceren. Helaas komt het fabrieksmatige vruchtenpapje FruitOntbijt niet in de buurt van twee stuks vers fruit, ondanks vijf toegevoegde vitamines. Door de toegevoegde suiker bevat de fles FruitOntbijt Aardbei-Sinaasappel zelfs meer dan 420 calorieën.

Aardbei! schreeuwt de verpakking van FruitOntbijt Aardbei-Sinaasappel. Nieuwsgierig heeft foodwatch de etiketten van de diverse varianten FruitOntbijt vergeleken. En wat schetst de verbazing? Het enige verschil tussen de smaken Sinaasappel-Banaan en Aardbei-Sinaasappel is slechts de toevoeging van 1 procent aardbeienconcentraat in laatstgenoemde variant. Het drankje geurt en smààkt wel erg sterk naar aardbei vanwege de kunstmatige aroma's. Het opgeklopte 'aardbei' is dus in feite een nieuw fabriekssmaakje van Hero.

"In werkelijkheid is FruitOntbijt dus niet meer dan een slechte imitatie. Hun marketingpraatje bestaat uit halve waarheden," zegt Bart van Opzeeland. "Het lijkt wel of we dit met zijn allen accepteren, omdat dit soort gemanipuleer in de levensmiddelenindustrie gewoon is geworden." Maar juist omdat we iedere dag ons voedsel moeten kiezen, horen levensmiddelen te zijn wat ze beloven en moeten de etiketten complete informatie geven. Daarom moet de industrie duidelijk en eerlijk gaan communiceren over levensmiddelen, vindt foodwatch.

Consumenten kunnen Hero via de website www.foodwatch.nl een e-mail sturen met daarin de oproep om voortaan eerlijk en transparant te zijn over hun waterige producten en kunstmatige toevoegingen.





http://www.foodwatch.nl