Politie Twente

Persberichten Politie Twente 30 en 31 januari 2010

Sandra Tiethoff: 053-4555588

Drie overvallen, een auto onder dwang gestolen, tweede verdachte aangehouden

Enschede

Woensdagavond 27 januari werden in korte tijd na elkaar overvallen gepleegd op een drietal bedrijven in Enschede en werd onder bedreiging een auto van een voorbijganger meegenomen. Het vermoeden bestaat dat de overvallen en de diefstal door dezelfde dader dan wel daders zijn gepleegd. Een (1) persoon kon al snel worden aangehouden.

Drie bedrijven, twee supermarkten en een cafetaria, werden woensdag de 27e januari kort na elkaar overvallen door vermoedelijk dezelfde persoon. In alle gevallen komt het signalement van de dader en de werkwijze overeen. Rond 17.45 uur was dit bij een supermarkt aan de Fazantstraat in Enschede. Een 30-jarige werkneemster werd bedreigd met vermoedelijk een revolver en er werd om geld gevraagd. Zij ging hier niet direct op in en duwde de arm van de overvaller weg waarna deze de winkel uitvluchtte zonder iets mee te nemen. Omstreeks 19.40 uur was dit het geval bij een supermarkt aan de Rijnstraat, ook in Enschede. Hier werden twee werkneemsters bedreigd met een mogelijk vuurwapen en er werd ook deze keer om geld gevraagd. Hier werd ook niet op ingegaan en de man rende de winkel weer uit. Een uurtje later, om ongeveer 20.50 uur, werd gemeld dat een man had geprobeerd een cafetaria aan de Fazantstraat in Enschede te overvallen. Ook hier was gedreigd met vermoedelijk een revolver maar ook in dit geval is de man zonder buit de zaak weer uitgerend in de richting van de Dr. Verdamstraat.

Rond 21.30 uur kwam de melding dat aan de Hengelosestraat in Enschede, ter hoogte van de Prinsessentunnel, onder bedreiging van vermoedelijk een revolver, een auto was gestolen van een 33-jarige Hengelose. Drie mannen waren met de auto weggereden. Een van de mannen, die met het wapen, voldeed weer aan het signalement wat was opgegeven na de drie overvallen van eerder op de avond.

Een half uurtje later, omstreeks 22.00 uur, werd gemeld dat er een auto uit de bocht was gevlogen op de Goolkatenweg in Enschede. Bleek te gaan om de auto die aan de Hengelosestraat onder dwang was meegenomen. Een getuige vertelde dat drie mannen waren weggerend in de richting van het bedrijventerrein Rigtersbleek-Aalten. Een onderzoek werd ingesteld en na een spoor in de sneeuw te hebben gevolgd kon even later een 24-jarige man uit Lunteren op de Tubantiasingel worden aangehouden. Hij voldeed aan het signalement van de man die de overvallen zou hebben gepleegd en die de eigenaar van de auto met het wapen had bedreigd. Vrijdagavond is een tweede verdachte aangehouden, een 40-jarige man, eveneens woonachtig in Lunteren

De 40-jarige is overgebracht naar het bureau waar hij is opgesloten. In de loop van vrijdagavond de 29e januari is hij voor nader onderzoek in verzekering gesteld. Het onderzoek wordt voortgezet waarbij u de politie kunt helpen door contact op te nemen als u iets heeft gezien of gehoord. Dit kan via het algemene nummer van de politie Twente, afdeling recherche 0900-8844 of via Meld Misdaad Anoniem 0800-7000. (2010008088 / 2010008091 / 2010008096 / 2010008075)

Twee personen aangehouden na bedreiging met pistool

Nijverdal

Een 16-jarige jongen uit Almelo en een 19-jarige man uit Almelo werden vrijdag 29 januari aangehouden, omdat zij een 18-jarige man uit Nijverdal met een vuurwapen hadden bedreigd. De 18-jarige werd omstreeks 15.00 uur door een groep jongens op de Willem de Clerqstraat in Nijverdal bedreigd. Twee van hen bedreigde de 18-jarige waarbij een vuurwapen werd gebruikt. De politie werd ingeschakeld. Naar aanleiding van het politieonderzoek kon de 16-jarige jongen en de 19-jarige man even later worden aangehouden door de politie. In de woning van de 16-jarige werd het vuurwapen aangetroffen en is in beslag genomen. Beide personen zijn voor verder onderzoek in verzekering gesteld. (2010008415)

Man aangehouden voor rijden onder invloed van alcohol

Oldenzaal

Een 23-jarige automobilist uit Oldenzaal werd zaterdag 30 januari aangehouden, omdat hij onder invloed van alcohol een auto bestuurde.

Zaterdagmorgen 30 januari omstreeks 06.00 uur controleerden surveillerende agenten, op de Enschedesestraat in Oldenzaal, een bestuurder van een auto. Omdat het vermoeden bestond dat de automobilist, een 23-jarige man uit Oldenzaal, alcohol genuttigd had, werd de man voor verder onderzoek meegenomen naar het politiebureau. De ademanalyse op het bureau wees 1,58 promille uit. De man, militair van beroep, is overgedragen aan de Koninklijke Marechaussee. (2010008759)

Man aangehouden na bedreiging en vernielen woning Wierden
Een 58-jarige man uit Wierden werd vrijdag 29 januari aangehouden, omdat hij een ruit van een woning aan de West Kluinveenweg in Wierden had ingegooid en de bewoner had bedreigd.

Vrijdagavond 29 januari omstreeks 23.15 uur kreeg de politie melding dat er een ruit was ingegooid van een woning aan de West Kluinveenweg in Wierden. De 49-jarige bewoner werd daarbij bedreigd door de dader. De politie werd ingeschakeld en startte een onderzoek. Naar aanleiding van een politieonderzoek kon even later een 58-jarige man uit Wierden in zijn woning worden aangehouden. Hij is voor verder onderzoek in verzekering gesteld. (2010008705)

15-jarige jongen aangehouden voor mishandeling Wierden
Vrijdag 29 januari werd een 15-jarige jongen uit Wierden aangehouden, omdat hij verdacht wordt van mishandeling van een 18-jarige man uit Wierden op zaterdag 12 december jl. De 18-jarige man kreeg woordenwisseling met een groep jongens op de Burgemeester J.C. v.d. Bergplein in Wierden. De 15-jarige heeft de 18-jarige in het gezicht geslagen en getrapt waarna de 18-jarige gewond was geraakt. De 18-jarige deed aangifte en politie startte een onderzoek. De 15-jarige is in verzekering gesteld voor verder onderzoek. (2009061978)

Gewapende overval horecagelegenheid

Enschede

Zaterdagavond 30 januari werd een gewapende overval gepleegd op een horecagelegenheid aan de Wesseler-nering in Enschede.

Omstreeks 20.40 uur kwamen twee mannen de horecagelegenheid binnen. Beide mannen bedreigde de eigenaar wat achter de kassa stond met een op een vuurwapen gelijkend voorwerp, mogelijk pistool. De eigenaar moest het geld afgeven aan de mannen in een zwarte tas, waarna het tweetal in de richting van de Kiepe zijn weggerend.

De politie is op zoek naar getuigen die de twee vlak voor of direct na de overval in de omgeving iets hebben gezien.

Het gaat om twee donker geklede mannen, beide mannen droegen een capuchon en een sjaal voor de mond.

Mensen die iets gezien hebben wat in het belang van het onderzoek kan zijn worden verzocht contact op te nemen met de afdeling recherche van de politie Twente, bureau in Enschede. Te bereiken via telefoonnummer 0900-8844 of via Meld Misdaad Anoniem 0800-7000. (2010008914)

Huisverbod uitgereikt

Enschede

Een 37-jarige man uit Enschede heeft zaterdag 30 januari een huisverbod opgelegd gekregen in verband met huiselijk geweld. De man wordt verdacht van mishandeling van zijn 35-jarige vrouw. (2010008807)

Huisverbod
Het huisverbod is bedoeld om huiselijk geweld verder terug te dringen. Het huisverbod houdt in dat een pleger van huiselijk geweld in beginsel tien dagen zijn of haar woning niet meer in mag en in die periode ook geen contact mag opnemen met de partner of de kinderen. De maatregel biedt de mogelijkheid om in een noodsituatie te voorzien in een afkoelingsperiode waarbinnen de nodige hulpverlening op gang kan worden gebracht en escalatie kan worden voorkomen. Het huisverbod kan ook worden opgelegd bij kindermishandeling of een ernstig vermoeden daarvan. Het huisverbod wordt in de vorm van een beschikking uitgereikt door de burgemeester of door de politie indien zij daartoe wordt gemandateerd. De burgemeester kan afhankelijk van de situatie het huisverbod verlengen tot maximaal vier weken. Een uithuis geplaatste die zich niet aan het huisverbod houdt, kan maximaal twee jaar gevangenisstraf krijgen of een taakstraf. De uithuis geplaatste heeft de mogelijkheid om tegen het huisverbod in beroep te gaan bij de bestuursrechter.

Voor meer informatie over het huisverbod kijk op www.huisverbod.nl

Dronken automobilist veroorzaakt aanrijding, rijbewijs ingevorderd

Enschede

Een 63-jarige automobilist uit Enschede raakte zaterdag 30 januari wederom zijn rijbewijs kwijt, omdat hij onder invloed van alcohol een auto bestuurde en een aanrijding had veroorzaakt.

Zaterdagavond 30 januari omstreeks 23.00 uur kreeg de politie melding van een aanrijding op de Wesselerbrinklaan in Enschede. Een 63-jarige automobilist uit Enschede reed op de Wesselerbrinklaan, komende vanuit het centrum. Ter hoogte van Het Lang wilde de automobilist links af slaan. Hierbij zag hij een uit een tegenover gestelde richting komende automobilist over het hoofd. Een aanrijding kon niet meer voorkomen worden. Omdat het vermoeden bestond dat de automobilist, een 63-jarige man uit Enschede, alcohol genuttigd had, werd de man voor verder onderzoek meegenomen naar het politiebureau. De ademanalyse op het bureau wees 1,09 promille uit. De man had twee weken geleden zijn rijbewijs terug gekregen omdat hij vaker onder invloed van alcohol had gereden. Het rijbewijs is wederom ingevorderd. (2010008931)

Taxichauffeur aangehouden na valse aangifte Almelo
Een 19-jarige taxichauffeur uit Almelo werd zondagmorgen 31 januari aangehouden, omdat de man een valse aangifte had gedaan bij de politie. De man meldde zich omstreeks 03.00 uur bij de politie dat hij zou zijn beroofd van zijn portemonnee op de Planthofsweg in Almelo. Tijdens de aangifte rezen de twijfels bij de agenten en toen zij de man confronteerde op locatie kwam de aap uit de mouw. De taxichauffeur bekende niet te zijn overvallen en een valse aangifte heeft gedaan. Hierop werd de man aangehouden. Tegen hem zal proces-verbaal worden opgemaakt voor het doen van een valse aangifte. (2010008972)

Met ruim 1,02 promille achter het stuur, rijbewijs ingevorderd

Rijssen

Een 21-jarige automobilist uit Haaksbergen raakte zondag 31 januari zijn rijbewijs kwijt, omdat hij onder invloed van alcohol een auto bestuurde.

Zondagmorgen 31 januari omstreeks 04.00 uur controleerden surveillerende agenten, op de Reggesingel in Rijssen, een bestuurder van een auto. Omdat het vermoeden bestond dat de automobilist, een 21-jarige man uit Haaksbergen, alcohol genuttigd had, werd de man voor verder onderzoek meegenomen naar het politiebureau. De ademanalyse op het bureau wees 1,02 promille uit. Omdat de man een beginnend bestuurder is werd het rijbewijs ingevorderd. (2010008978)

Fietsendief aangehouden
Hengelo
Een 24-jarige man uit Hengelo werd zondagmorgen 31 januari aangehouden, omdat hij in het bezit was van een gestolen fiets. Omstreeks 04.15 uur sleepte de man met een op slot zittende fiets op de Langestraat in Hengelo. Toen de agenten de man aanspraken bekende de man de fiets te hebben gestolen. Hij werd aangehouden en ingesloten op het politiebureau. (2010008983)

Rijbewijs ingevorderd na weigering bloedproef Almelo
Een 39-jarige man uit Enschede raakte zaterdagavond 30 januari zijn rijbewijs kwijt, nadat hij vermoedelijk zwaar onder invloed van alcohol, een aanrijding had veroorzaakt en een bloedproef weigerde. De man had omstreeks 21.00 uur een aanrijding met een lichtmast op de carpoolparkeerplaats langs de A1 ter hoogte van Almelo. Omdat het vermoeden bestond dat de automobilist alcohol genuttigd had, werd de man voor verder onderzoek meegenomen naar het politiebureau. De ademanalyse op het bureau mislukte waarna een bloedproef werd gevorderd. De man weigerde mee te werken aan een bloedproef waarna het rijbewijs werd ingevorderd. (2010008912)

Automobilist veroorzaakt aanrijding en gaat er vandoor Vroomshoop
Zaterdagavond 30 januari omstreeks 19.30 uur kreeg de politie melding van een eenzijdige aanrijding op de Hoekweg in Vroomshoop. Een getuige had gezien dat een automobilist met zijn voertuig tegen een boom was gereden en later tegen een lichtmast tot stilstand was gekomen. De automobilist ging na de aanrijding er vandoor. De politie startte een onderzoek. Naar aanleiding van het onderzoek werd de bestuurder van de auto achterhaald. De automobilist, een 19-jarige man uit Vroomshoop gaf in eerste instantie een valse verklaring op, door te zeggen dat hij niet had gereden. Getuigen hadden echter de man herkend waarna de man bekende de auto te hebben bestuurd. Omdat het vermoeden bestond de man alcohol genuttigd had, werd hij voor verder onderzoek meegenomen naar het politiebureau. De ademanalyse op het bureau wees 0,71 promille uit. Tegen hem zal proces-verbaal worden opgemaakt voor het verlaten van plaats van ongeval en het afleggen van een valse verklaring. (2010008916)

Man aangehouden na mishandeling ex-partner Markelo
Een 24-jarige man uit Diepenheim werd zondagmorgen 31 januari aangehouden, omdat hij zijn ex-partner had mishandeld in een uitgaansgelegenheid aan de Oude Rijssenseweg in Markelo. De man had omstreeks 03.00 uur zijn 26-jarige ex-partner uit Goor zo hard geslagen dat zij ten val kwam en gewond raakte. De 24 jarige werd aangehouden en is voor verder onderzoek ingesloten op het politiebureau. (2010008982)

Twee mannen aangehouden voor ingooien ruiten Haaksbergen
Een 20-jarige en een 21-jarige man, beiden woonachting in Haaksbergen werden zondag 31 januari aangehouden, omdat zij enkele ruiten hadden ingegooid.

Zondagmorgen 31 januari omstreeks 04.50 uur kreeg de politie melding dat enkele ruiten werden ingegooid van een pand aan de Veldmaterstraat in Haaksbergen. Getuigen konden een goed signalement geven van de drie daders. De politie startte een onderzoek. Op de Hengelosestraat in Haaksbergen troffen de agenten de drie mannen aan. Twee daders gingen er snel vandoor, maar tijdens een achtervolging kon één van de daders worden aangehouden, die zich in een tuin had verstopt. Twee mannen, een 20-jarige en een 21-jarige man, beiden woonachtig in Haaksbergen, werden aangehouden. De politie doet verder onderzoek naar de derde dader. Het tweetal is voor verder onderzoek ingesloten op het politiebureau. (2010009008)

Vrouw beroofd van handtas, politie zoekt getuigen Enschede
Een 71-jarige vrouw uit Enschede werd zaterdagavond 30 januari beroofd van haar handtas, de politie zoekt getuigen.

Zaterdagavond 30 januari omstreeks 22.00 uur liep een 71-jarige vrouw uit Enschede op de Park de Kotten in Enschede, met haar fiets aan de hand in verband met de gladheid. De vrouw werd aangesproken door een onbekende automobilist die de weg vroeg. Op dat moment verscheen een tweede man die haar handtas van de fiets griste. Doordat de handtas om het stuur was gewikkeld kwam de vrouw met de fiets ten val. De dader wikkelde de handtas van het stuur en stapte snel in de auto van de automobilist die de vrouw de weg vroeg en ging er vandoor.

Wellicht zijn er mensen die het een en ander hebben gezien van de beroving. Deze worden verzocht zich te melden. Dit kan via het algemene nummer van de politie Twente, team Enschede 0900-8844 of via Meld Misdaad Anoniem 0800-7000. (2010009023)

---- --