Chemotherapie niet langer standaardoplossing longkanker

31/01/2010 12:31

Bennink Bicker Caarten BV

Artsen bewijzen bestaan andere vorm longkanker

Chemotherapie is niet langer de standaardoplossing voor patiënten met longkanker. Artsen hebben bewijs gevonden dat er een andere vorm van longkanker is, die om een totaal andere behandeling vraagt. Met de andere behandeling kan de ziekte langer worden onderdrukt en hebben patiënten minder last van ernstige bijwerkingen. Deze vorm van longkanker treft jaarlijks zo'n duizend Nederlanders en is met een test aan te tonen.

De eerste aanwijzingen voor deze andere vorm van longkanker kwamen aan het licht tijdens onderzoek van de Harvard Medical School. De onderzoekers constateerden dat een deel van de patiënten niet of nauwelijks reageerden op het middel Iressa(R) (gefitinib) en een deel juist heel goed. Ze ontdekten dat de laatste groep een afwijking (mutatie) had in de EGF-receptor op de tumorcellen. De resultaten van hun onderzoek zijn gepubliceerd in het gezaghebbende tijdschrift New England Journal of Medicine.

Onlangs hebben andere onderzoekers aangetoond dat bij patiënten met deze mutatie gefitinib zelfs effectiever is dan chemotherapie. Daarnaast bewezen zij dat patiënten met deze vorm van longkanker beter reageren op medicijnen en een langere gemiddelde overleving hebben dan patiënten die deze mutatie niet hebben. Bovendien gaven deze patiënten aan minder last te hebben van ernstige bijwerkingen, dan patiënten die chemotherapie kregen. Bijkomend voordeel is dat patiënten voor de nieuwe behandeling niet naar het ziekenhuis hoeven; de pil kan thuis worden geslikt. Het innovatieve middel van AstraZeneca is vanaf 1 februari in Nederland verkrijgbaar.

"De standaardoplossing voor longkanker geldt niet meer", zegt prof. dr. Egbert Smit, longarts aan het VUMC in Amsterdam. "Deze vorm van longkanker vraagt om een andere behandeling. Het is belangrijk dat longkankerpatiënten meteen na de diagnose op deze mutatie worden getest. Het gaat om ongeveer vijftien procent van alle patiënten met longkanker. Dat lijkt misschien weinig, maar het gaat toch om een kleine duizend patiënten per jaar. Patiënten met deze vorm van longkanker hebben een gunstiger prognose en hebben baat bij een andere behandeling dan chemotherapie."

EGFR (Epidermal growth factor receptor) staat voor epidermale groeifactor receptor. Iedereen heeft deze receptor, maar bij patiënten met de EGFR-mutatie zit er geen rem op het delen van cellen waardoor longkanker ontstaat. Gefitinib remt de receptor heel krachtig en gericht, terwijl chemotherapie minder specifiek werkt en ook meer gezonde lichaamscellen aantast. Jaarlijks krijgen ruim 9000 Nederlanders longkanker. De ziekte wordt meestal ontdekt als het is uitgezaaid. Een operatie is dan niet meer mogelijk, wel kunnen medicijnen verlichting geven.





http://www.bbccommunicatie.nl/pers