Nieuw-Vlaamse Alliantie


Nood aan één Brusselse politiezone (31/01/10)

Na de zoveelste gewelddadige overval in Brussel roept de N-VA opnieuw op tot het vormen van één Brusselse politiezone, afdoende uitgerust met mensen en middelen, en ondersteund door een snelle en kordate rechtspraak.

De oproep van Open VLD voor meer samenwerking tussen de politiezones moet niet weerklinken in een persmededeling, maar wel in de federale regering en in het beleid van minister Turtelboom, stelt N-VA-Kamerlid Ben Weyts. Het is volgens Weyts cynisch dat de regering nog maar eind vorig jaar via een wetswijziging niet alleen de deur openzette voor de fusies, maar ook voor de defusies van politiezones, en dit uitgerekend op vraag van twee Brusselse (PS-)burgemeesters.

In haar communicatie sprak minister van Binnenlandse Zaken Annemie Turtelboom amper over de opening die haar wetsontwerp creëerde voor de defusies van politiezones. Het door de
meerderheidspartijen goedgekeurde wetsontwerp creërt de mogelijkheid tot wijziging van de grenzen van de vastgestelde politiezones, voor zover dit niet tot gevolg heeft dat het aantal zones vastgelegd in uitvoering van het eerste lid ( dwz 196 nvdr) overschreden wordt'. Anders gezegd; indien, zoals aangekondigd, twee Limburgse politiezones fuseren, kunnen er ook twee Brusselse zones defuseren. De mogelijkheid tot fusie en defusie geldt tot 2011. Intussen is in Brusselse politiekringen te horen dat er reeds met Binnenlandse Zaken rond de tafel werd gezeten over een defusie van de Brusselse politiezone Elsene.

Het rapport over de politiehervorming stelt nochtans, net als alle politie-experts, dat er niet meer maar minder politiezones moeten komen. Zeker in Brussel. De N-VA pleit voor één hoofdstedelijke politiezone, één centraal geleid korps met diverse wijkcommissariaten. Nu zijn dikwijls verschillende politiezones verantwoordelijk voor dezelfde probleemwijken: de zone Zuid voor Kuregem (Anderlecht) en de zone West voor de aanpalende Birminghamstraat.

De regering maakte dus ook schaalverkleining mogelijk. Ondanks de adviezen van experts allerhande, wordt de fusie van politiezones daarenboven helemaal niet aangemoedigd en worden defusies niet ontmoedigd, de federale toelagen blijven ongewijzigd.

De vraag van Open VLD om een veiligheidsconferentie te organiseren, is volgens Weyts een slag in het water. Al jaren is de kritiek dat er inzake de Brusselse veiligheid veel te veel gekakeld wordt en er geen eieren worden gelegd. Nu stellen dat er best nog wat méér gekakeld wordt in een zoveelste rondetafelconferentie lijkt me dan niet het meest aangewezen antwoord, zegt het N-VA-Kamerlid.

Auteur:
Ben Weyts
Kamerlid N-VA