GroenLinks Haarlem


Zondag 31 januari 2010, 18:18u
Geen vakantiepark nabij Fort Benoorden Spaarndam

Groenlinks is tegen de plannen voor het ontwikkelen van een Landal Greenpark in het kwetsbare gebied tussen Velserbroek en Haarlem De fracties van Groenlinks Haarlem en Velsen zijn absoluut tegen de plannen van het recreatieschap Spaarnwoude voor een groot vakantiepark op het voormalige munitieterrein nabij het Fort Benoorden Spaarndam. Bebouwing van het gebied betekent niet alleen aantasting van dit natuurhistorische gebied maar ook een onaanvaardbare verhoging van de verkeersdruk voor het omliggende wegennet in Spaarndam/Haarlem en Velserbroek.

"Dit plan betekent aantasting van de groene buffer tussen Velserbroek en Haarlem. Groenlinks pleit al jaren voor het openhouden van de groene randen.

Het plan is funest voor de verkeersdruk en betekent met name voor Spaarndam verkeerstechnisch de doodklap voor de toch al overbelaste dorpskern. Bovendien heeft het gebied een hoge natuurwaarde, en is onder meer leefgebied voor ijsvogels, uilen en vleermuizen."

" Welke gemeenteraad laat het toe om op een gebied dat onderdeel uitmaakt van de stelling van Amsterdam en op de werelderfgoedlijst van Unesco staat, een bungalowpark te realiseren?"

" Een pitch en putt golfbaan? Het moet niet veel gekker worden."

Voor het realiseren van de vakantiewoningen zou de helft van het bos gekapt moeten worden en een wegenplan moeten worden aangelegd, natuurlijk compleet met verlichting Volgens beiden fracties slaat het recreatieschap met deze plannen de plank geheel mis.

Naast de aantasting van het gebied heeft GroenLinks problemen met de wijze waarop omwoners, organisaties maar ook de gemeenteraden betrokken zijn bij de planontwikkeling. Onder het mom van een informatieve bijeenkomst zijn bewoners en organisaties eind december "gehoord over de planontwikkelingen voor het gebied", echter inspraak is niet mogelijk. Niet veel beter is de informatie naar de gemeenteraden. "Buitenspel" zetten is immers makkelijker dan bewoners, organisaties en gemeenteraden te doen informeren en participeren.

Beide fracties zullen vragen stellen aan hun colleges van B&W naar aanleiding van het artikel in het Haarlems Dagblad van afgelopen zaterdag.