Kamerleden delen zorg met KGIGROEP over geluidshinder


VOLENDAM, 20100131 -- De Tweede Kamerfracties van het CDA, PvdA, GroenLinks en SP hebben hun bezorgdheid geuit over de maatschappelijk problemen die ontstaan door geluidsoverlast. Minister Cramer van VROM werd door Kamerleden erop gewezen dat het wetsvoorstel waarmee ze de geluidsoverlast wilde indammen, te beperkt van opzet is aangezien ze zich beperkt tot geluid dat door het verkeer wordt veroorzaakt. De KGIGROEP heeft in december in een brief aan de Kamerleden deze bezorgdheid al aangegeven.

De Tweede Kamerleden hebben deze week hun reactie op het wetsvoorstel Instrumentarium geluidbeleid en geluidproductieplafonds gegeven. Daarin geven zij aan dat het huidige wetsvoorstel te beperkt is en vragen zij zich af of burgers voldoende beschermd zijn onder de nieuwe regels. De partijen vragen de Minister om deze reden het huidige wetsvoorstel nog eens kritisch te bekijken. Uit een rapport van de Algemene Rekenkamer uit 2009 blijkt dat burgers op dit moment onvoldoende beschermd worden tegen geluidhinder van wegverkeer. Meer dan drie miljoen mensen ondervinden hinder van het verkeer, wat leidt tot gezondheidsproblemen. Maar wat zijn de effecten van alle andere veroorzakers van geluidshinder?

De KIGGROEP wijst er op dat deze wetswijziging geen betrekking heeft op de bouw langs wegen en spoorwegen, noch op decentraal beheerde wegen en spoorwegen. Geluidsoverlast wordt niet alleen veroorzaakt door verkeer maar ook door bijvoorbeeld industrie, Schiphol, ziekenhuizen, bedrijven, uitgaansgelegenheden, het gewone maatschappelijke leven, etc. Doordat geluidsoverlast een steeds groter maatschappelijk probleem aan het worden is, zal binnen enkele jaren geluidsoverlast een groter probleem zijn dan luchtvervuiling. Om dit maatschappelijke probleem grondig en concreet aan te pakken zal de wetswijziging breder moeten worden omschreven om een antwoord te formuleren op al deze problemen.

Over KGIGROEP

De KGIGROEP bestaat uit een netwerk van specialisten op het gebied van geluidsisolatie. Zij faciliteren, adviseren, ontwikkelen en begeleiden bedrijven, particulieren, overheden, landelijke en internationale organisaties bij het beperken van geluidsoverlast. De KGI Groep zorgt voor de coördinatie en de afstemming met alle bij de bouw betrokken disciplines en personen.

http://www.kgigroep.nl





Ingezonden persbericht