Geprepareerde dieren in De Terp


"Een mol moet er niet uitzien als een kroket..."

BOVENKARSPEL, 20100201 -- Opgezette dieren, daar draaide het zondagmiddag 31 januari 2010 allemaal om in De Terp in Bovenkarspel. Twee professionele preparateurs Willem Boot en Karin Baltus, kwamen IVN West Friesland vertellen wat er allemaal komt kijken om dieren te prepareren. Ze lieten zien hoe een Vlaamse gaai werd gevild. De complete maag werd ineen verwijderd en het vlees van de poten ontveld. Een Mol werd - nadat hij was geprepareerd door looistof of ander zuur - gevuld met zaagsel. Met ijzerdraad door de poten kreeg het de stevigheid om zo natuurlijk mogelijk te kunnen modelleren.

De preparateurs lieten een respectvolle benadering zien, met gedegen kennis van de dieren en een deskundige behandeling. Ze werden door de toeschouwers na afloop bedankt met een applaus en een vrijwillige bijdrage in de bus. Het was een interessante middag waarbij geen druppel bloed te zien is geweest.

Foto: www.ivn-westfriesland.nl/pr/IMG0131A.jpg

45 Mensen, waaronder 10 kinderen, keken muisstil toe en hadden veel vragen. "Wat gebeurt er met de ogen?" en "hoe wordt de kop schoongemaakt?" Het antwoord luidde: "de ogen worden verwijderd en opgevuld met kunstogen" en bij beesten zoals eenden die een smalle hals hebben wordt een huidsnede gemaakt om het kopvlees te verwijderen. Om poten e.d. te verstevigen wordt ijzerdraad gebruikt. Pur, piepschuim, zaagsel of gips wordt voor vulling gebruikt. Bij grote dieren kan ook hout worden gebruikt voor de stevigheid.

Willem had een aantal reeds opgezette dieren meegenomen. Door het conserveren worden ze lang houdbaar, maar er zijn een flink aantal voorwaarden aan verbonden voordat het zover is. Het is secuur werk, dat voorkomt dat er b.v. ongedierte verschijnt of snelle uitdroging plaatsvindt.

IVN West-Friesland





ingezonden persbericht