Ingezonden persbericht

Vallei & Eem, 31 januari 2010

fusieproces waterschappen bedenkelijk

Het Algemeen Bestuur van Waterschap Vallei & Eem is unaniem voor een fusie met Waterschap Veluwe per 1 januari 2013. Dit blijkt uit de vergadering van donderdag 21 januari 2010. Maar..., dit besluit gaat voorbij aan de wel heel bedenkelijke wijze waarop het proces om tot de fusie te komen plaats vindt. De onderbouwing van het besluit is slecht. De timing is volstrekt verkeerd. De voortvarendheid die aan de dag wordt gelegd, is niet in het belang van de bewoners en bedrijven in de beheersgebieden van deze waterschappen.

De Algemene Waterschapspartij heeft in de vergadering van 21 januari 2010 samen met de Kamers van Koophandel en VVD een motie ingediend die oproept om het fusiebesluit beter te onderbouwen. Ook is gevraagd om een klankbordgroep die bestaat uit leden van de Algemeen Besturen van de beide waterschappen zodat deze Besturen meer grip op het proces krijgen.
De motie is aangenomen, maar de fusiedrang dendert onverminderd door.

De Algemene Waterschapspartij gaat ervan uit dat na deze fusie nóg een fusie moet volgen. De inwoners en bedrijven hebben niets aan een waterschap dat vele jaren kostbaar aan het fuseren en reorganiseren is en ondertussen onvoldoende toekomt aan de kerntaken veilige dijken, optimale waterstanden en schoon water in sloten, beken, kanalen en plassen.

De Algemene Waterschapspartij voert daarvoor aan dat in het kader van de Actie Storm nu nog niet bekend is hoe het waterschapsbestel toekomstgericht ingericht zal moeten worden.
Pas rond 1 april 2010 is duidelijk welk schaalniveau (stroomgebieden) volgens de Unie van Waterschappen vereist is om de doelmatigheid van de waterschappen te versterken.

De provincies Utrecht en Gelderland voeren zelf ook een studie uit naar de voor- en nadelen van een fusie, maar hebben zich nog niet uitgesproken over de wenselijkheid van een fusie van Waterschap Veluwe en Waterschap Vallei & Eem. De provincies zijn bevoegd om waterschappen op te richten en af te schaffen en hebben de regie bij een fusie, maar de waterschappen vinden het niet nodig om de mening van de provincies af te wachten. Dat is niet erg verstandig.

De waterschappen Veluwe en Vallei & Eem zijn goed toegerust voor hun reguliere opgaven en werken op een aantal terreinen reeds intensief samen. Hier is dus al die haast niet voor nodig. Zeker is dat een fusie van Waterschap Veluwe en Waterschap Vallei & Eem geen eindpunt zal zijn, zodat de medewerkers binnen een beperkt aantal jaren tweemaal bij een organisatiewijziging betrokken zullen zijn en in onzekerheid zullen verkeren en de inwoners en bedrijven tenminste tweemaal met reorganisatiekosten geconfronteerd zullen worden. Het is daarom beter nu een pas op de plaats te maken.

De Algemene Waterschapspartij vindt overigens wel dat nadenken over een fusie een goede zaak is. Maar dan alleen als bouwsteen die ingebracht kan worden zodra de gewenste schaalgrootte voor de waterschappen uit de Actie Storm en het principebesluit van de provincies Utrecht en Gelderland bekend zijn. Al het andere is voorbarig en leidt alleen maar tot onnodige kosten en onrust.

De Algemene Waterschapspartij is er voor ieders belang: géén partijpolitiek, deskundig, duurzaam, doelmatig, en onafhankelijk. Veilig wonen, droge voeten, zuiver water !

----------


Ingezonden persbericht