Persconferentie Week van het voltooid leven

27/01/2010 16:11

NVVE

De NVVE, Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde nodigt u uit voor haar persconferentie op 4 februari 2010.

De NVVE wil de omvang en intensiteit van de problematiek van mensen die hun leven voltooid achten in kaart brengen en voor deze groep aandacht vragen door het maatschappelijk debat hierover aan te gaan. Om dit maatschappelijk debat groots op de agenda te zetten, lanceert de NVVE van 8 t/m 12 februari de 'Week van het voltooid leven'. Een tweetal documentaires, waarin op zeer persoonlijke wijze wordt getoond wat het voor iemand betekent dat haar of zijn leven voltooid is, zullen in die week worden vertoond.

Jaarlijks maken in Nederland 400 ouderen boven de 60 jaar een einde aan hun leven, meestal op gruwelijk wijze. De NVVE heeft gegronde reden om te denken dat dit getal nog wel eens hoger kan liggen. Deze ouderen zien zich genoodzaakt om bijvoorbeeld met de auto in het water te rijden, zich op te hangen of zichzelf te verbranden. Dit gebeurt zowel thuis als in verzorgingshuizen. Niet omdat het verzorgingshuis niet alles doet om deze mensen een prettige oude dag te geven, maar omdat deze mensen hun leven voltooid vinden en er niemand is die hen bij een humane dood kan helpen. Deze berichten komen echter zelden of nooit naar buiten. Op de persconferentie zal een locatiemanager van een verzorgingshuis haar verhaal doen. Zij weet zeker dat zij niet de enige in haar beroep is die doodswensen en suïcides heeft meegemaakt.

Een 87-jarige dame komt naar buiten met wat voor haar een voltooid leven betekent en hoe zij op termijn afscheid van dit leven zou willen nemen.

Ook zal Maurice de Hond zal de resultaten bekend maken van een peiling die onder de Nederlandse bevolking is gehouden over de problematiek van het voltooid leven. NVVE-directeur Pertra de Jong zal u verder informeren over de verdere inhoud van deze week en de plannen van de NVVE voor 2010.

Datum: donderdag 4 februari 2010

Adres: Leidsegracht 103, 1017 ND Amsterdam

Aanvang: 11.00 uur

De vereniging heeft zich sinds haar oprichting in 1973 ingezet om euthanasie en hulp bij zelfdoding door een arts te legaliseren. Met de Wet toetsing levensbeëindiging op verzoek en hulp bij zelfdoding, die in 2002 van kracht werd, werd dit doel grotendeel bereikt. Mensen die hun leven echter voltooid achten, lijden in medisch opzicht niet aan een onbehandelbare ziekte of aandoening en vallen daarom, volgens de Hoge Raad inzake Brongersma, niet onder de euthanasiewet. Zij lijden echter wel aan een voor hen te lang geworden leven. Voor de NVVE is deze groep mensen één van haar speerpunten in het beleid voor de komende jaren.