International Film Festival Rotterdam
Arte France Cinéma Award en Prins Claus Fonds Film Grant uitgereikt op de CineMart 2010

Tijdens de CineMart 2010 Closing Night Party, woensdagavond 3 februari 2010 in Rotterdam, is de Arte France Cinéma Award uitgereikt aan het CineMart 2010 Project Layla Fourie van Pia Marais (Duitsland / Zuid-Afrika / Nederland).
De Prins Claus Fonds Film Grant ging naar het CineMart 2010 Project By the Time It Gets Dark van Anocha Suwichakornpong (Thailand).

Arte France Cinéma Award
De Arte France Cinéma Award (10,000 Euro) voor het beste CineMart 2010 Project is toegekend aan Layla Fourie van Pia Marais, een co-productie van Pandora Filmproduktion GmbH / DV8 Films / IDTV Film B.V (Duitsland / Zuid-Afrika / Nederland).

Pia Marais won in 2007 een VPRO Tiger Award voor haar speelfilmdebuut Die Unerzogenen.

Het filmproject omvat het verhaal van Layla Fourie, een alleenstaande moeder in Zuid-Afrika, die een baan krijgt op de personeelsafdeling van een casino. In een omgeving waarin continu wantrouwen, leugens en angst aanwezig zijn, wordt Layla op haar eerste werkdag zelf verdachte in een moordzaak.

De Arte France Cinéma Award Jury bestond uit Rémi Burah en Antonin-Martin Hilbert (beiden werkzaam voor ARTE France Cinéma). De Arte France Cinéma Award bestaat uit een geldprijs, uitgereikt aan de producent ter financiering van de ontwikkeling van het winnende CineMart Project. Arte France Cinéma en CineMart willen met deze Award de ontwikkeling en productie van onafhankelijke films ondersteunen en promoten.

Prins Claus Fonds Film Grant
De tiende Prins Claus Fonds Film Grant van 15.000 Euro is uitgereikt aan het CineMart 2010 Project By the Time It Gets Dark van Anocha Suwichakornpong (Thailand). Het script vertelt over een krachtige jonge vrouw op zoek naar persoonlijke vrijheid en toont de fysieke werkelijkheid van het leven in hedendaags Thailand.

De jury is onder de indruk van de onconventionele manier waarop Anocha Suwichakornpong het epische verhaal vertelt en zo een sterk en persoonlijk beeld geeft van hedendaags Thailand. By the Time It Gets Dark toont de innerlijke verlangens van de hoofdpersoon terwijl zij de fysieke werkelijkheid van het dagelijkse leven ondergaat. Centraal hierin staan de landschappen waarin zij zich begeeft, zowel de fabrieken en wolkenkrabbers in Bangkok als de natuurlijke schoonheid van Thailand worden getoond. By the Time It Gets Dark is de tweede film van een jonge, maar volwassen filmmaker, die de jury reeds imponeerde met haar eerste film Mundane History, die werd gemaakt met steun van het Hubert Bals Fonds en momenteel draait op het IFFR in de VPRO Tiger Awards Competitie.

Het script roept een sterk en uniek perspectief op van de Thaise cultuur, beelden van prachtige landschappen zijn een belangrijk onderdeel van het verhaal. Anocha Suwichakornpong: `het is mijn bedoeling om een film te maken die diep in de landschappen graaft, zowel het kunstmatige landschap als het natuurlijke landschap het zijn de innerlijke conflicten van de hoofdrolspeler en haar emoties die de kern van het verhaal, en zo de rode lijn in deze film blijven.’

De Prins Claus Fonds Film Grant wordt jaarlijks door het Prins Claus Fonds in samenwerking met CineMart toegekend aan een filmmaker uit Afrika, Latijns-Amerika, Azië of de Caraïben. Met de prijs steunt het Fonds de eerste creatieve fase van een filmproductie. Criteria die bij de selectie voor de Film Grant een rol spelen zijn innovatie en kwaliteit evenals de excellentie van het idee en concept van de film.

De jury van de 2010 Prince Claus Fonds Film Grant bestaat uit: Bregtje van der Haak (Nederland), voorzitter, journalist, documentairemaker en bestuurslid van het Prins Claus Fonds; Maartje Nevejan (Nederland), documentairemaker; Karim Traïdia (Algerije/Nederland), filmmaker; Violeta Bava (Argentinië), adjunct-directeur van BuenosAires Lab, onderdeel van het BuenosAires Festival Internacional de Cine Independiente en Peter Rorvik (Zuid Afrika), directeur van Durban International Film Festival.

Noot aan de redactie:

Persinformatie: IFFR Press Office (Bert-Jan Zoet/Nancy van Oorschot),
Tel +31.10.890.90.90, email press@filmfestivalrotterdam.com

Voor informatie over het Prins Claus Fonds en de Film Grant: Sebas van der Sangen
tel. 020 344.9160, s.vandersangen@princeclausfund.nl

International Film Festival Rotterdam
PRESS OFFICE

Bert-Jan Zoet, Head of Media Relations / Press Officer
Nancy van Oorschot, Assistant Press Officer / Coordinator Trainee Project for Young Film Critics
Edwige Leblay, Press Accreditations / Press Accreditations / Press Desk Coordinator

P.O. Box 21696
3001 AR ROTTERDAM
The Netherlands

tel + 31 10 890 90 90
fax + 31 10 890 90 91

email press@filmfestivalrotterdam.com

http://www.filmfestivalrotterdam.com

39th International Film Festival Rotterdam: 27 January - 7 February 2010