Ingezonden persbericht


PERSBERICHT WERKGROEP STOP DEPORTATIES


* Werkgroep Stop Deportaties (WSD) steunt demonstratie tegen nieuwe grensgevangenis op Schiphol *

* Ongefundeerde stemmingmakerij van gemeente Haarlemmermeer tegen activisten *

Werkgroep Stop Deportaties ondersteunt de oproep voor een demonstratie op 4 februari vanaf 19 uur voor het gemeentehuis van de gemeente Haarlemmermeer, en roept mee op tot deelname. De demonstratie is gericht tegen de wijziging van het bestemmingsplan Schiphol Sloterweg Koetsierstraat, die het mogelijk maakt om aldaar een nieuw justitieel complex te bouwen, waar een detentie- en uitzetcentrum deel van uitmaken. De zoveelste grensgevangenis waarin mensen voor onbepaalde tijd kunnen worden opgesloten met als enig doel hen het land uit te zetten.

Op 19 november jl. voerde de Werkgroep Stop Deportaties zelf actie in de raadszaal van Haarlemmermeer. Toen stond de voorgestelde wijziging van het bestemmingsplan, in tegenstelling tot wat de gemeente beweert, wel degelijk op de agenda: onopvallend, als ingekomen stuk. Aangezien geen van de raadsleden de moeite nam het ter discussie te stellen, ging Werkgroep Stop Deportaties met vier mensen over tot een bescheiden actie: het ontrollen van twee spandoeken. Voorafgaand aan de vergadering waren bij de ingang van het stadhuis pamfletten uitgedeeld.

Onder verwijzing naar deze kleine actie als zijnde 'een rel', die voor zij daadwerkelijk kon beginnen met veel geweld door aanwezige bodes de kop in werd gedrukt, houdt de gemeente nu tijdens de vergadering de deuren naar de raadszaal dicht. Je reinste stemmingmakerij! Waar is de gemeente bang voor?

Blijft de 'democratische' besluitvorming geheim uit angst voor het ontrollen van
spandoeken? Of wil de gemeente niet dat mensen getuige zullen zijn van deze schijnvertoning, die de indruk moet wekken dat er nog iets besluiten valt?
1.Er loopt al een publiek-private aanbestedingsprocedure sinds 21 augustus 2008. De overheid en de betrokken consortia hebben al veel geïnvesteerd en de gunning van de opdracht heeft mogelijk al plaatsgevonden, maar ook dit is geheim.

2.De gemeente heeft al een 'anterieure overeenkomst' gesloten met Schiphol Real Estate over de grond.

"Hoe kan dit besluit nog anders uitvallen dan ten gunste van de plannen van justitie om nóg een detentiecentrum en uitzetcentrum te bouwen? Nóg meer cellen, alsof er niet al teveel zijn bijgebouwd: De nieuwe grensgevangenissen in Alphen aan den Rijn en de nieuwe die wordt gebouwd op Rotterdam Airport, onder andere voor gezinnen met kinderen. Iedereen die geen geld in het laatje van de Europese kapitalistische economie brengt, moet weg. De gemeente Haarlemmermeer maakt de handen vuil door hieraan mee te werken! (citaat uit de (herhaalde) oproep op http://www.indymedia.nl/nl/2010/02/65119.shtml)

Dit is waarom er donderdag 4 februari een demonstratie zal zijn voor het gemeentehuis: Om de gemeenteraadsleden, die zich doof en blind wensen te houden achter de muren, ramen en deuren van hun vergaderzaal, te laten horen en zien wat we daar van vinden.

Elke cel om mensen het leven onmogelijk te maken en voor onbepaalde tijd op te sluiten is een cel te veel!

Voor een grenzeloze solidariteit! Vrijheid voor allen!


- Werkgroep Stop Deportaties voert al geruime tijd campagne tegen de bouw van het nieuwe detentiecentrum op Rotterdam Airport. Zie http://www.dc-16.nl




Ingezonden persbericht