Raad van State


donderdag 4 februari 2010
10.00 uur
Zitting over de weigering door het college van burgemeester en wethouders van Delft om een bouwvergunning te verlenen aan een vastgoedbedrijf voor de bouw van 50 appartementen, winkels en een ondergrondse parkeergarage aan de Papsouwselaan in Delft. Eerder had het gemeentebestuur de vergunning nog verleend. Naar aanleiding van bezwaren van een winkeliersvereniging heeft het gemeentebestuur de vergunning alsnog geweigerd. Het bedrijf wil namelijk de winkelruimte op de begane grond anders inrichten dan aanvankelijk was aangevraagd. In plaats van drie winkels zou er een supermarkt op de begane grond moeten komen. Het bedrijf vindt dat de bouwplannen wel passen binnen de vergunning. Daarom had het gemeentebestuur de vergunning niet alsnog mogen weigeren, aldus het bedrijf. De rechtbank in Den Haag heeft in mei 2009 een eerder beroep van het bedrijf ongegrond verklaard. Tegen die uitspraak komt hij in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 200904533/1)

10.00 uur

Zitting over de bouwvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Zutphen heeft verleend voor zorg- en wooncentrum Den Bouw aan het Abersonplein in Warnsveld. De vergunning heeft betrekking op de nieuwbouw en uitbreiding van het centrum. De stichting 'Het Oude Dorp' en een aantal omwonenden kwamen eerder bij de rechtbank in Zutphen in beroep. Zij vinden de nieuwbouw en de uitbreiding te groot worden en daarom niet passen in de omgeving. De rechtbank heeft in december 2009 het beroep van de stichting en de omwonenden gegrond verklaard en een deel van de vergunning vernietigd. Omdat de rechtbank niet de gehele vergunning heeft vernietigd, zijn de stichting en de omwonenden in hoger beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. In afwachting van de behandeling daarvan verzoeken zij de Raad van State de rest van de vergunning voorlopig te schorsen. (zaaknummer 201000374/2)

11.30 uur

Zitting over de zogenoemde verblijfsontzeggingen die de burgemeester van Nijmegen in 2008 heeft opgelegd aan twee inwoners van de stad. Beide mannen mochten gedurende twee weken niet meer in de wijk Meijhorst komen. De burgemeester is niet inhoudelijk ingegaan op hun bezwaren tegen de ontzeggingen, omdat de twee weken toen inmiddels al waren verstreken. De mannen zouden geen belang meer hebben bij een inhoudelijke besluit, aldus de burgemeester. Beide mannen zijn daartegen in beroep gekomen bij de rechtbank in Arnhem. Die oordeelde in december 2009 in twee afzonderlijke uitspraken dat hun beroepen gegrond waren en dat de burgemeester alsnog op hun bezwaren moest ingaan. De burgemeester is het niet eens met de uitspraken van de rechtbank en is daartegen in hoger beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. In afwachting van de behandeling daarvan verzoekt hij de Raad van State de uitspraken van de rechtbank voorlopig te schorsen. (zaaknummers 201000287/2 en 201000291/2)

11.30 uur

Zitting over de milieuvergunning die het college van gedeputeerde staten van Noord-Brabant heeft verleend aan Trobas Gelatine B.V. voor het produceren van gelatine aan de Steenstraat in Dongen. Het bedrijf zet één van de twee productielijnen stop en breidt de andere verder uit. Een groot aantal inwoners van Dongen komt tegen de vergunning in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij vrezen voor geuroverlast. Volgens hen heeft het provinciebestuur de geuroverlast onderschat. Dit zou uit eigen onderzoek onder bewoners blijken. (zaaknummer 200902293/1)

14.00 uur

Zitting over de kosten die de staatssecretaris van Justitie verhaalt op Ukraine International Airlines. Het gaat om kosten die gemaakt zijn bij de uitzetting van een vreemdeling. De vliegmaatschappij heeft een vreemdeling van Cubaanse nationaliteit vanuit Kiev (Wit-Rusland) naar Nederland vervoerd. De man probeerde met vervalste papieren Nederland binnen te komen. Dat is de reden dat de man werd uitgezet. Hij is daarbij begeleid door vier marechaussees, omdat het risico bestond dat de man zich zou verzetten. De staatssecretaris wil dat de vliegmaatschappij de kosten van deze begeleiding voor haar rekening neemt. Het gaat om een bedrag van bijna EUR 32.000. De vliegmaatschappij vindt dat het niet nodig was dat de man door zo veel marechaussees werd begeleid en wil dan ook niet alle kosten betalen. De rechtbank in Haarlem heeft in januari 2009 een eerder beroep van de vliegmaatschappij gegrond verklaard, omdat de staatssecretaris beter had moeten motiveren waarom deze begeleiding nodig was. De staatssecretaris komt tegen die uitspraak in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 200901436/1)