Gemeente 's-Hertogenbosch

04-02-2010
Forse toename aantal inwoners 's-Hertogenbosch in 2009

Aantal inwoners nadert de 140.000
Het aantal inwoners van 's-Hertogenbosch is in 2009 met 1.858 toegenomen. Sinds 1968 heeft het inwonertal niet zo'n sterke groei doorgemaakt, de voormalige gemeenten Rosmalen, Engelen en Empel en Meerwijk meegerekend. Op 1 januari dit jaar woonden er 139.635 mensen in de gemeente.

1.768 kinderen werden er geboren in 2009, 7% meer dan een jaar eerder. Het aantal overledenen bleef met 1.052 op hetzelfde peil. 6.884 mensen hebben zich in de gemeente gevestigd en 5.732 zijn er vertrokken. Het aantal vestigers was 4% lager dan in 2008, het aantal vertrekkers zelfs 12%. Maar het verschil, ofwel het vestigingsoverschot, was met
1.152 groter dan ooit tevoren.

Groei inwonertal versterkt door economische recessie 's-Hertogenbosch is dus hard op weg naar de 140.000 inwoners. Deze mijlpaal wordt waarschijnlijk over een paar maanden bereikt, eerder dan verwacht. Het klinkt misschien vreemd, maar zonder de huidige economische recessie zou het inwonertal nooit zo hard gegroeid zijn. Dat zit zo. De recessie wordt vooral gevoeld op de woningmarkt. In 2009 daalde het aantal kopers van een bestaande woning met ongeveer een derde ten opzichte van 2008. Dat gebeurde niet alleen in 's-Hertogenbosch, maar ook in de rest van het land. Het aantal verhuizingen naar een bestaande koopwoning is dus drastisch afgenomen. Om die reden zijn veel minder mensen dan gebruikelijk uit de gemeente vertrokken. Omgekeerd zijn er ook minder mensen van buiten de gemeente hier in een bestaande koopwoning gaan wonen. Die terugval was echter minder groot.
Tegelijk zijn er in de periode vóór de recessie enorm veel nieuwe woningen in aanbouw genomen. Langzamerhand worden die allemaal opgeleverd. De nieuwe bewoners komen deels van buiten de gemeente. Daardoor is het aantal vestigers in 's-Hertogenbosch toch nog vrij hoog, terwijl het aantal vertrekkers flink is afgenomen.

Groei vooral in De Groote Wielen en Empel
Er zijn in 2009 zo'n 1.370 nieuwe woningen gebouwd. Tweederde daarvan kwam terecht in De Groote Wielen, Empel en Noord. Dat zijn dan ook de wijken waar het aantal inwoners het meest gegroeid is. In wijken waar weinig of geen woningen gebouwd worden, krimpt de bevolking. Rosmalen Noord is het sterkst gekrompen. Maar ook in Rosmalen Zuid en Maaspoort loopt het aantal inwoners merkbaar terug.