Gemeente Wunseradiel


Trillingen door militaire oefening

vliehors

Afgelopen woensdag kwamen er op het gemeentehuis verschillend meldingen over trillingen in woningen . Deze trillingen worden veroorzaakt door militaire oefeningen die op de Vliehors bij Vlieland gehouden worden. Klachten over trillingen kunt u doorgeven aan de Vliegbasis Leeuwarden, 058 - 2346700. De oefeningen gaan door tot 5 februari, afhankelijk van de weersomstandigheden. F-16 jachtvliegtuigen oefenen op maandag 1 februari tot en met vrijdagochtend 5 februari 2010 in het afwerpen van bommen met explosieve lading op de NAVO oefenlocatie de Vliehors Range op Vlieland. In totaal worden naar verwachting 16 bommen van het type MK82 (500 ponders) afgeworpen.
Bij deze trainingsvluchten richt het Bureau Geluidshinder van de Koninklijke Luchtmacht op Texel meetposten in, waarbij de geconstateerde weersomstandigheden en de daaruit voortvloeiende geluidsbelasting bepalend zijn voor het kunnen uitvoeren van de geplande oefeningen. Deze mobiele meetposten staan in direct contact met de verkeerstoren van de Vliehors Range.
Tijdens de oefeningen is de Vliehors Range op Vlieland voor publiek gesloten. De grens van het oefenterrein is gemarkeerd met waarschuwingsborden en bij oefening voorzien van rode vlaggen. Door operationele redenen of onvoorziene omstandigheden kan van bovenstaande planning worden afgeweken. Voor informatie over vliegbewegingen zie www.defensie.nl/actueel/vliegbewegingen. Voor nadere vragen en eventuele klachten kan worden gebeld met staf voorlichting vliegbasis Leeuwarden 058-2346700. Voor klachten kan eveneens worden gebeld met het gratis nummer 0800-0226033.