Gemeente Breda

Boek âMeedoen in Bredaâ verschijnt

Op woensdag 3 februari is het boek âMeedoen in Bredaâ verschenen. In dit boek zijn de ervaringen met burgerparticipatie in Breda van de afgelopen twee jaar opgetekend.

Artikelen en briefwisselingen tussen ambtenaren, inwoners van de stad, raadsleden en bestuurders vormen de leidraad. Burgemeester Van der Velden heeft op het Stadhuis aan de Grote Markt de eerste exemplaren van âMeedoen in Bredaâ overhandigd aan vier schrijvers die aan dit boek hebben meegewerkt.

Voorafgaand aan de commissievergaderingen Bestuur en Mens en Maatschappij ontvingen wethouder Marja Heerkens, raadslid Irene Verkuijlen, wijkraadslid Brabantpark Sander Eland en Jean Eigeman van de VNG/ 1e kamerlid een eerste exemplaar van het boek âMeedoen in Bredaâ. Zij hebben allen bijgedragen aan de briefwisseling die de leidraad vormt in het boek.

De basis voor het boek ligt in het coalitieakkoord âKiezen voor elkaarâ en de aanbevelingen uit het rapport van de Rekenkamer over de communicatie met de stad. Deze vormden de aanleiding voor een geheel nieuwe aanpak van burgerparticipatie. Het verbeteren van de relatie met de burger stond voorop. In de nieuwe koers worden alle Bredanaars in de gelegenheid gesteld volop mee te doen met het vormgeven van de stad. Voor dit doel zijn onder meer de website Breda-morgen.nl en stadsgesprekken in het leven geroepen. Themaâs als wonen, sport en diversiteit, maar ook initiatieven op Breda-morgen.nl, zoals die van Bakker Nagelkerke in Prinsenbeek, zijn waarderend vernieuwend opgepakt. Mensen worden uitgenodigd vanuit een positieve grondhouding een bijdrage te leveren om die samen met anderen verder uit te bouwen. De ervaringen met dit proces zijn in het boek âMeedoen in Bredaâ door diverse betrokkenen opgeschreven.

Het boek âMeedoen in Bredaâ is een âgezamenlijkeâ uitgave van de gemeente Breda en de Stichting Interacademiale Opleiding Organisatiekunde (Sioo) die het proces de afgelopen twee jaar heeft ondersteund. Om het boek te bestellen kan men intekenen via de website (zolang de voorraad strekt). Via deze website kunnen bewoners van Breda het boek ook downloaden.

Breda, 3 februari 2010