Gemeente Boarnsterhim


Ontwikkeling Grou noord stap dichterbij

In februari 2008 heeft de gemeente Boarnsterhim een stedenbouwkundige visie Grou noord ingediend bij de provincie Fryslân in het kader van de Pilot Landelijk Wonen. De provincie vraagt Friese gemeenten om pilotprojecten in te dienen als uitvloeisel van het onderdeel "Fryslân woonprovincie" in het Streekplan Fryslân 2007. De provincie heeft als doel om met deze pilots meer mensen naar Fryslân te trekken door middel van bijzondere, hoogwaardige (landelijke) woonmilieus.

De gemeente Boarnsterhim heeft deze uitdaging van harte aangenomen en is gestart met het ontwikkelen van een stedenbouwkundige visie voor Grou noord. In juni 2008 is het plan van de gemeente Boarnsterhim genomineerd. Daarbij stelde de provincie wel een aantal voorwaarden voor aanpassing van het plan. De afgelopen periode is er door ons gewerkt om het visieplan aan te passen.

De stedenbouwkundige visie gaat uit van ontwikkeling van het gebied Grou noord waarbij water wordt gerealiseerd met daarbinnen verschillende woonvormen op en aan het water. Het plan omvat twee deelgebieden, waarbij het ene gebied bestaat uit wetland woningen (waterwonen) en het tweede gebied uit meer traditionele woningen op verschillende eilanden. De provincie vraagt een plan met een innovatief en experimenteel woonmilieu. Voor het hele gebied wordt ingezet op een hoge mate van duurzaamheid. Het plan komt tegemoet aan de doelstelling uit de visie op ontwikkeling van Grou waarin wordt ingezet op het totaal concept `het archipeldorp Grou'. Dit concept is ontstaan uit het gegeven dat het element water een belangrijke structurerende rol speelt in de ruimtelijke opbouw van het dorp. De relatie met het water is de kracht en de kwaliteit van Grou.

Wethouder Van Beek van Boarnsterhim:'wij hebben de uitdaging om de visie aan te passen graag aangenomen en het plan verder verfijnt met innovatieve en duurzame aspecten. Ik ga ervan uit dat onze visie voor Grou noord nu goedkeuring van de provincie krijgt, zodat de ontwikkeling aanstonds van start kan gaan. Het realiseren van een niet alledaagse woonwijk wordt een aantrekkelijke aanwinst voor Grou'.