Politie Haaglanden

Persberichten 4 februari

Haaglanden, 04-02-2010

Gepakt dankzij oplettende getuigen
Den Haag Op de Wagenstraat hielden politieagenten woensdagavond 3 februari drie Hagenaars (21-22 jaar) aan op verdekning van een auto-inbraak. Rond 20.100 uur belden oplettende getuigen 112 toen zij zagen dat er werd ingebroken in een auto op de Bierkade. In de Wagenstraat zagen de agenten drie mannenlopen die voldeden aan het signalement van de inbrekers. Later werd daar ook een navigatiesysteem gevonden, dat eerder uit de auto was gestolen en dat de dieven mogelijk hadden weggegooid. Het drietal werd ingesloten voor nader verhoor.

Door het lint tijdens controle vervoersbewijs
Den Haag Controleurs van de HTM werden woensdag 3 februari rond 20.30 uur in tramlijn 2 op de Loosduinsekade geconfronteerd met een Hagenaar die compleet door het lint ging, toen hij zijn plaatsbewijs moest tonen. De controleurs waarschuwden de politie. Toen de agenten de man wilden aanhouden, werden ook zij beledigd, bespuugd en bedreigd. De 39-jarige Haagse verdachte zit vast voor verhoor. Politie Haaglanden tolereert geen (verbaal) geweld tegen politiemensen en doet in voorkomende gevallen aangifte. In de richtlijnen van het Openbaar Ministerie is opgenomen dat de straf bij geweld tegen politieambtenaren kan worden verdubbeld.

Kledinggraaiers opgepakt
Den Haag De politie arresteerde woensdag 3 februari rond 22.00 uur drie Haagse verdachten, nadat zij kleding probeerden te stelen uit een verzamelbak voor kleding op de La Reyweg. Toen de twee Haagse mannen (20 en 41 jaar) en een Haagse vrouw (22 jaar) de politie zagen, renden zij alle drie weg. Na een korte achtervolging konden zij niet aan de politie ontkomen. Aan het politiebureau kregen ze alle drie een bekeuring.

Bromfietsendief opgepakt
Den Haag Een getuige meldde in de nacht van woensdag 3 op donderdag 4 februari rond 02.00 uur dat een man een bromfiets probeerde te stelen vanaf de Zuiderparklaan. De politie was snel op de locatie. De 18-jarige Haagse verdachte probeerde eerst onopvallend weg te lopen, maar toen hij doorhad dat hij was betrapt, probeerde hij hard weg te rennen. De agenten waren hem te snel af en op de Zuiderparklaan hielden zij de verdachte aan. Uit onderzoek bleek dat het slot van de bromfiets al beschadigd was. Bij de verdachte werd gereedschap aangetroffen om de bromfiets mee open te breken. De verdachte zit nog vast voor verhoor.

Commotie in woonwijk
Den Haag/Ypenburg-Leidschenveen Meerdere politie-eenheden namen woensdag 3 februari om 22.00 uur deel aan een zoektocht naar twee gewapende personen in de wijk. De politie kreeg een melding dat twee gewapende mannen over straat liepen. De agenten startten direct een zoektocht waarbij onder andere een helikopter en een politiehond werden ingezet. De twee vermeende verdachten konden niet meer worden achterhaald.

Tabakverkoper beroofd van rookwaar
Den Haag/Loosduinen Een 21-jarige Rotterdamse werd woensdag 3 februari rond 15.30 uur in de Jules Massenetstraat beroofd van een doos met tabak. De tabakverkoopster parkeerde haar auto in de straat en opende de kofferbak om rookwaar te pakken voor een in de straat gelegen winkel. Op het moment dat zij de kofferbak opende, werd ze echter hard opzij geduwd waardoor ze op de grond viel. Twee personen pakten vervolgens de doos met tabak uit de auto en zetten het op een lopen. Agenten gingen nog op zoek naar de twee jongens, maar vonden niemand meer die voldeed aan het door het slachtoffer opgegeven signalement.

Verkeerscontrole op verzoek van omwonenden
Den Haag/Loosduinen In verband met klachten over snelheidsoverschrijdingen in de omgeving van het Loosduinse Hoofdplein hielden vijf agenten woensdag 3 februari tussen 11.00 en 12.00 uur een korte controle op de Willem III-straat. Daar deelden zij negen bekeuringen uit, onder meer aan een chauffeur die 45 kilometer per uur reed in de straat waar een maximumsnelheid geldt van 30 kilometer per uur. Verder kregen onder meer vier bestuurders een boete voor het niet dragen van de autogordel en een bestuurder een boete voor het parkeren op het trottoir.

Veelpleger in de cel
Leidschendam-Voorburg Een 22-jarige veelpleger uit Den Haag belandde`woensdag 3 februari in de cel. De man werd om 11.45 uur in het winkelcentrum Leidsenhage betrapt terwijl hij parfumartikelen meenam zonder te betalen. Beveiligingspersoneel droeg de Hagenaar over aan de politie. De man had de artikelen in een geprepareerde tas gestopt om zo de beveiliging te omzeilen.
Politie Haaglanden heeft de aanpak van veelplegers tot korpsprioriteit verheven en investeert veel in het oplossen van misdrijven die een enorme impact hebben op het veiligheidsgevoel van bewoners. Met het Openbaar Ministerie zijn afspraken gemaakt over vervolging van deze verdachten. Plaatsing in een inrichting voor stelselmatige daders (ISD) is een van de speerpunten van dit beleid.

Over de grens
Wassenaar - Een 39-jarige automobilist uit Wassenaar raakte woensdag 3 februari om 22.00 uur zijn rijbewijs kwijt. Politieagenten zagen de man rijden over de Lange Kerkdam en hielden hem ter controle staande. Hij bleek te veel alcohol genuttigd te hebben en blies op het bureau 670 ugl. De agenten vorderden dan ook het rijbewijs van de man in. De limiet voor alcohol in het verkeer ligt op 220 ugl (= 0,5 promille). Voor beginnend bestuurders (minder dan vijf jaar in het bezit van een rijbewijs) geldt een strengere wetgeving. Voor hen ligt de grens op 88 ugl (= 0,2 promille). Sinds 1 oktober 2008 is bovenop de bestaande strafmaatregelen en boetes een nieuwe maatregel van kracht: de lichte educatieve maatregel alcohol (LEMA). Bij een alcoholpromillage van 0,5 promille of meer moet de beginnend bestuurder verplicht op cursus. De cursus duurt twee dagdelen en kost de overtreder 350 euro.

Paard en wagen omgeslagen
Westland/Naaldwijk Een 23-jarige inwoonster uit Den Haag raakte woensdag 3 februari om 14.30 uur gewond nadat haar paard en wagen omsloegen. De vrouw reed over de Lange Broekweg toen haar paard plotseling op hol sloeg. De wagen sloeg daarbij om en de vrouw kwam hard op de grond terecht. De GGD vervoerde de vrouw met vermoedelijk rugletsel naar een ziekenhuis.

Bijzondere hulpverlening
Pijnacker-Nootdorp Politieagenten hielden 3 februari om 20.10 uur een 36-jarige bewoonster van de Charlotte de Bourbonstraat aan. De vrouw die verward was, dreigde zichzelf in de brand te steken. Zij had zich met benzine overgoten en stond in ééen van de kelderboxen. Politieagenten en brandweerpersoneel wisten dat te voorkomen en bespoten de vrouw met de inhoud van een brandblusser. Hierna kon zij overmeesterd worden. De verwarde vrouw werd overgebracht naar het politiebureau. De officier van justitie gelastte vrijdag 5 februari de voorgeleiding van de vrouw op verdenking van poging tot brandstichting. De rechter-commissaris moet zich onder andere buigen of de vrouw via het strafrechtelijke traject gedwongen hulpverlening krijgt.

Vrouw voorkomt beroving
Pijnacker-Nootdorp Een 80-jarige vrouw uit Pijnacker voorkwam woensdag 3 februari om 16.15 uur een beroving. Ze liep met haar rollator over de Elzenlaan, toen drie vrouwen haar benaderden, een kaart op haar rollator legden en please, please zeiden. De Pijnackerse interpreteerde dat alsof de vrouwen de weg vroegen en probeerde ze zo goed en kwaad als dat ging in het Engels te helpen. Vervolgens hurkte een vrouw bij het netje dat aan de rollator hing en maakte een beweging alsof ze haar tas daar uit probeerde te halen. De bejaarde vrouw vertrouwde het toen niet meer en liep weg. Eenmaal thuis waarschuwde ze de politie.

Aanrijding Hofweg
Pijnacker-Nootdorp Twee autos botsten woensdag 3 februari om 15.50 uur op elkaar in de bocht van de Hofweg. Niemand raakte daarbij gewond. Een 37-jarige vrouw uit Nootdorp kwam uit de richting van een hotel aan de Hofweg en werd afgeleid omdat zij een dode koe in het gras zag liggen. Zij kwam hierdoor op de andere weghelft terecht en botste op de auto van een 34-jarige man uit Nootdorp. Hierbij klapten bij beide autos de airbags uit. Ambulancepersoneel keek alle inzittenden van de autos na en niemand hoefde naar het ziekenhuis. Een sleepdienst versleepte beide autos. De politie maakte proces-verbaal op.

Winkeldief
Delft Een 50-jarige man uit Delft vond woensdag 3 april om 13.50 uur dat hij best een zakje snoep zonder betalen mee mocht nemen, want het lag tenslotte voor het grijpen. Winkelpersoneel van een warenhuis aan de Molslaan dacht daar echter anders over en waarschuwde de politie. Agenten hielden de man aan. Hij kreeg op het politiebureau een proces-verbaal

Auto rijdt lantaarnpaal uit de grond
Zoetermeer Een 22-jarige man uit Den Haag reed woensdag 3 februari om 07.20 uur tegen een lantaarnpaal. Door het gladde wegdek was hij van de rijbaan geraakt op de Vissendreef en tegen de lantaarnpaal aangereden. De politie nam contact op met de gemeente om te strooien op die locatie. En nam contact op met de energiemaatschappij voor herstel van de bedrading van de lantaarnpaal.

Brommer en fietser botsen
Zoetermeer Een 63-jarige fietser uit Den Haag en een 43-jarige scooterrijder uit Nootdorp botsten woensdag 3 februari om 11.20 uur op de kruising van de Roeleveenseweg en het Sprinterpad op elkaar. De scooterrijder liep hierdoor een snee boven zijn oog op en moest met de ambulance naar het ziekenhuis. De politie onderzoekt de toedracht van de aanrijding.

Vrouw gevallen in woning
Zoetermeer De politie forceerde woensdag 3 februari om 11.00 uur de toegang tot een woning aan het Hoevenbos. De agenten waren gealarmeerd door de vriendin van een 87-jarige vrouw. Zij had afgesproken met de bewoonster, maar deed niet open en beantwoordde de telefoon niet. Na eerst aangebeld en geroepen te hebben, tikten de agenten een ruit in en kwamen zo de woning binnen. Daar troffen zij de 87-jarige vrouw op de vloer aan. Zij was gevallen en had erge last van haar heup. Zij kon daardoor niet meer opstaan. Aangezien de brancard van de ambulance niet in de lift paste, moet de hoogwerker van de brandweer er aan te pas komen om de vrouw te bevrijden en haar naar het ziekenhuis te kunnen vervoeren.