Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Ministerie van VROM

Cramer wil opheldering over fout zeespiegel

04-02-2010

Minister Cramer heeft het Planbureau van de Leefomgeving (PBL) om een verklaring gevraagd voor een fout in het laatste rapport van het IPCC, het internationale panel van klimaatwetenschappers. Daar staat dat 55 procent van Nederland beneden zeeniveau ligt. In werkelijkheid ligt een veel geringer deel van Nederland onder de zeespiegel.

Cramer deed haar uitspraken gisteren tijdens de presentatie van de publicatie `De Staat van het Klimaat' (klimaatportaal.nl) van het Platform Communication on Climate Change.

De fout, die door het weekblad Vrij Nederland naar buiten gebracht is, volgt op een fout over het smelten van de gletsjers in de Himalaya. Cramer heeft er bij het IPCC inmiddels op aangedrongen de gang van zaken rond deze fout te onderzoeken. "Het vertrouwen in de wetenschap heeft een deuk opgelopen, " zei Cramer. "Het is zaak om dat vertrouwen zo snel mogelijk te herstellen".

De Staat van het Klimaat leest als een jaarverslag op klimaatgebied. In het rapport staat een overzicht van de belangrijkste ontwikkelingen in de wetenschap, in de internationale onderhandelingen en in het binnenlands beleid. "Ik kan iedereen aanraden dit te lezen," zei Cramer. "Believer en non-believer."