Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

PvdA in Tweede Kamer stelt vragen over Fort benoorden Spaarndam

De Tweede Kamerleden Roos Vermeij en Patricia Linhard (PvdA) hebben vragen gesteld aan de minister van VROM over de plannen van de gemeente Velsen om een recreatiepark bij het Fort benoorden Spaarndam aan te leggen. De PvdA vraagt of dit in strijd is met het beleid rond de rijksbufferzone en de ecologische hoofdstructuur.

De voorstellen die recentelijk zijn gepresenteerd voor de vestiging van een recreatiepark bij het Fort benoorden Spaarndam worden ook door de PvdA-fractie in Haarlem kritisch onthaald. In de vergadering van de commissie Ontwikkeling van 10 december 2009 heeft de PvdA al aangegeven zich zorgen te maken over deze ontwikkelingen. Het zou kunnen gaan om een veelvoud van de problematiek die SpaarneBuiten met zich meebrengt. Wethouder Nieuwenburg zegde daarop een notitie toe.

De zorgen richten zich op twee zaken. In de eerste plaats maakt het Fort benoorden Spaarndam onderdeel uit van de Stelling van Amsterdam, van de ecologische hoofdstructuur en van de rijksbufferzone. PvdA-raadslid Martien Brander: "Juíst op groene gebieden rond de stad moet je zuinig zijn. Wij zijn niet tegen de recreatieve ontsluiting van het groen, maar wij hebben daarbij een ander beeld dan het bouwen van recreatiewoningen."

Een tweede kanttekening gaat over het verkeer. Bij dit type recreatieparken komen bezoekers typisch met de auto. Omdat er nog steeds een discussie plaatsvindt over de manier waarop de verkeersdruk in Spaarndam-West kan worden teruggedrongen in verband met de bouw van SpaarneBuiten, kan daar niet zomaar een ontwikkeling aan worden toegevoegd. De PvdA pleit voor overleg op korte termijn tussen de drie gemeenten over de verkeersproblematiek.

Het behoud van de stelling van Amsterdam en de restauratie van de forten vindt de PvdA ook belangrijk. Brander: "Dat zoiets geld kost is duidelijk, maar we vragen ons wel af of je dat moet financieren door recreatiewoningen te bouwen. Het is natuurlijk geen gek idee om te kijken of er meer gebruik kan worden gemaakt van vrijwilligers of mensen in opleiding, zoals ook bij andere forten is gebeurd."

De Haarlemse PvdA is dan ook blij met de vragen van de Tweede Kamerfractie. Brander: "In Haarlem is de PvdA hier al langer mee bezig. Ook andere partijen zijn kritisch over de plannen van de gemeente Velsen en het Recreatieschap. Zo heeft ook GroenLinks in Haarlem en Velsen hier middels een persbericht kritisch op gereageerd. Wij zijn blij dat dit onderwerp nu ook op de agenda staat in Den Haag."

*** EINDE PERSBERICHT ***



Ingezonden persbericht