Groen!

Staten-Generaal: Van Vlaanderen Transitland naar Vlaanderen Duurzaam Productieland

door Wouter Van Besien (Groen!), Filip Watteeuw (Vlaams parlementslid) op 4 februari 2010 in "Economie, fiscaliteit en werkgelegenheid"

Aan de vooravond van de Staten Generaal van de Industrie zegt Groen! onomwonden JA aan een toekomst voor de industrie in Vlaanderen. Dat kan door volop in te zetten op een transitie van de bestaande, verouderde industrie naar duurzame industrie. De Vlaamse overheid kan hierin een belangrijke rol spelen, maar dan moet ze er actief haar schouders onder zetten en een concreet actieplan met duidelijke beleidsmaatregelen uitstippelen. Groen! vraagt dan ook dat minister-president Peeters na afloop zijn concreet actieplan toelicht aan het Vlaams parlement.

"De toekomst is aan de groene industrie, aan bedrijven die slim, sociaal, spaarzaam en schoon produceren," stelt Filip Watteeuw, fractieleider van Groen! in het Vlaams Parlement: "Bedrijven die deze omslag al gemaakt hebben, kunnen met vertrouwen de toekomst tegemoet zien. Bedrijven die dat nog niet deden, raken nu in moeilijke papieren. Dat zien we vandaag gebeuren bij delen van de auto-industrie, de bouw, de chemie en de textiel. De overheid moet haar verantwoordelijkheid opnemen en een duurzame transitie van onze industrie bewerkstellingen".

Groen! voorzitter Wouter Van Besien begrijpt niet waarom de Vlaamse regering Peeters II éénzijdig de nadruk blijft leggen op investeringen in logistiek: "Ik geloof niet in het model van Vlaanderen Transitland, maar wel in het model Vlaanderen Duurzaam Productieland. Door te kiezen voor duurzame productie, kunnen we komaf maken met de lagekwaliteitsproducten die ons geen meerwaarde maar vervuiling opleveren. Vlaanderen Duurzaam Productieland kiest voor innoverende groene producten zoals de bouw van windturbines en modules voor zonnepanelen, smart grids, ecologische bouwstoffen en passiefwoningen, nieuwe biomaterialen, ecologische voertuigen en mobiliteitsnetten, biologische voedings-, gezondheids- en onderhoudsproducten."

Groen! stelt drie concrete acties voor om grote, middelgrote en kleine ondernemers te steunen in hun overgang naar duurzame productie.

Groen! vraagt dat steun in de eerste plaats gaat naar `top runners'. Dat zijn projecten, ondernemingen en spin-offs van onderzoeksgroepen, hogescholen en universiteiten die technologische voortrekkers zijn op vlak van duurzame innovatie. De filosofie achter het `Top Runner Model' is dat voorlopers flink worden beloond. Wie beter doet dan de norm, krijgt een stevige ecobonus. Het meest duurzame product of de beste technologie wordt na verloop van tijd de nieuwe norm. Wie achterop blijft, loopt een competitienadeel op, en straft zo zichzelf. Deze `top runner'-producten worden ook gestimuleerd via `slimme overheidsaanbestedingen'. De overheid geeft het goede voorbeeld door te opteren voor `top runner'-producten bij haar aankopen, maar ontwikkelt ook een slim aanbestedingsprogramma's voor producten en technologieën die nog niet bestaan.

Ten tweede pleiten we ervoor om ook op korte termijn meer te investeren in onderzoek en ontwikkeling in plaats van hierop te gaan besparen. De lidstaten van de EU hebben zich ertoe verbonden om tegen 2010 minstens 3% van hun BBP te gebruiken voor innoverende investeringen. Nu haalt Vlaanderen maar een goede 2%. Als minister-president Peeters zijn ambitie wil verwezenlijken om door te groeien naar de top 5 in Europa, zal het budget voor onderzoek en ontwikkeling (O&O) tegen 2014 moeten verdubbelen tot 460 miljoen euro op jaarbasis.

Ten slotte pleit Groen! voor een strategie van duurzame verankering. Hierbij creëert de overheid bewust extra stimuli voor `de economie van de nabijheid' die nutteloze transporten mijdt en voorrang geeft aan decentrale productie.

Vlaanderen moet stoppen met het uitdelen van blanco cheques en het injecteren van belastingsgeld in bedrijven die zich gedragen als passanten, die gretig overheidssteun meepikken om dan weer te verdwijnen met de noorderzon. Daartegenover staan tal van ondernemers die wel willen investeren in duurzame productie.

"De Staten-Generaal mag geen vrijblijvende hoogmis zijn," besluit Filip Watteeuw: "Ik verwacht dat de minister-president na afloop met een concreet actieplan naar het Vlaams parlement komt zodat de parlementsleden zich daarover kunnen uitspreken".

Contact: Filip Watteeuw -
Deel Deel
Wouter Van Besien

Voorzitter Groen!
Filip Watteeuw

Vlaams Volksvertegenwoordiger
Fractievoorzitter