Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek

Geen gezondheidszorg door verkeerde genen?

4 februari 2010

Niet hoeveelheid solidariteit is belangrijk, maar de vorm van solidariteit

Moeten naast verstokte rokers en zwaarlijvigen ook mensen met een lastig genenpakket zich zorgen maken over hun toegang tot zorg? Voorlopig nog niet, concludeert NWO-onderzoeker Erik Aarden. Maar met steeds meer geavanceerde ziektevoorspellende technieken voorhanden is het hoog tijd om de rek in de Nederlandse solidariteit te bepalen: wie mag meedoen aan ons zorgstelsel? Erik Aarden voerde zijn onderzoek uit aan de Universiteit Maastricht en hoopt daar op 5 februari te promoveren.

Mag je mensen met een hoge kans op borstkanker, of met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten uitsluiten van zorg? Of mag je degenen die juist niet in een risicogroep vallen de toegang tot specifieke voorzieningen ontzeggen? En wie bepaalt dat? Technologische ontwikkelingen die screening op genetische afwijkingen vergemakkelijken, maken deze vragen steeds prangender. Cultuurwetenschapper Erik Aarden vergeleek hoe Duitsland, Engeland en Nederland proberen deze puzzel op te lossen.

Aarden onderzocht of zorgstelsels nieuwe technologieën opnemen in het basispakket en of mensen toegang krijgen tot nieuwe technologieën. Hij spitste zijn onderzoek toe tot drie opvallende genetische technologieën: pre-implantatie genetische diagnostiek waarbij in-vitro fertilisatie gecombineerd wordt met genetisch onderzoek; monitoring voor erfelijke borstkanker; diagnose en behandeling van familiale hypercholesterolemie, een aandoening die de kans op hart- en vaatziekten aanzienlijk vergroot. Erik Aarden concludeerde dat de aanpak in de drie landen aanzienlijk verschilt.

Ruimte voor aanpassing

In Engeland bepaalt de embryowetgeving dat slechts een paar klinieken pre-implantatie genetische diagnostiek toepassen, maar de vergoeding ervoor is weer afhankelijk van de locatie van die kliniek. In sommige delen van het land wordt het vergoed, in andere niet. In Duitsland is pre-implantatie genetische diagnostiek verboden, maar de wetgeving hierover geldt alleen voor embryo's ouder dan 24 uur. Dat levert weer manieren op om de wet te omzeilen en werkt verschillende vormen van vergoeding in de hand. Nederland kent één kliniek die pre-implantatie genetische diagnostiek mag gebruiken. Een werkgroep bepaalt wie de behandeling mag ondergaan. Voor vergoeding geldt dat de procedure als normale zorg aangemerkt moet worden, ook in internationaal opzicht.

Ook rond borstkankermonitoring en diagnose en behandeling van familiale hypercholesterolemie waren zulke grote verschillen te zien.

De unieke vergelijking die Aarden heeft gemaakt, laat zien hoe groot de diversiteit aan oplossingen en benaderingen is. Duitsland treedt terughoudend op, mede door het belang dat Duitsland hecht aan kosteneffectiviteit. Engeland geeft prioriteit aan het bedienen van een zo groot mogelijk deel van de bevolking en beoogt aansluiting van de nieuwe technologieën bij het bestaande nationale systeem van gezondheidszorg. Nederland, ten slotte, zorgt juist voor kleinschalige niches, waarin genetische technologieën zich kunnen ontwikkelen en bewijzen. Maar alleen bepaalde groepen risicodragers hebben toegang tot die niches.

Het integreren van gentechnologie in de bestaande gezondheidszorg is geen eenrichtingsverkeer. Meerdere partijen spelen een rol en de continu veranderende technieken vereisen flexibiliteit van beleidsmakers. Aarden pleit daarom voor een `techniek van bescheidenheid': beleidsmakers moeten inzien dat zij niet alle kennis in pacht hebben en moeten meer oog hebben voor ervaringen van zorggebruikers. Zorg zal niet makkelijker te verdelen zijn, noch wordt het goedkoper. Solidariteit druk je dus niet uit in hoeveelheden - hoeveel mensen hebben recht op zorg - maar in vorm - wie krijgt welke zorg. En juist daar zou toekomstige discussie zich op moeten richten.

Erik Aarden voerde zijn onderzoek uit binnen het NWO-programma De maatschappelijke component van het genomics-onderzoek. Dit programma beoogt ethisch, juridisch en sociaal-wetenschappelijk onderzoek te stimuleren naar de maatschappelijke component van het genomics-onderzoek. Daarbij gaat het zowel om meer toegepast onderzoek naar concrete vraagstukken als om meer fundamenteel onderzoek, en zowel om empirische als om normatieve studies en analyses.

Over NWO
NWO is dé nationale wetenschapsfinancier en heeft tot taak het wetenschappelijke onderzoek in Nederland te laten excelleren via nationale competitie. Jaarlijks geeft NWO ruim 700 miljoen euro uit aan subsidies voor toponderzoek en toponderzoekers, vernieuwende instrumenten en apparatuur, en aan instituten waar toponderzoek wordt bedreven. NWO financiert het onderzoek van ruim 5300 getalenteerde wetenschappers aan universiteiten en instellingen. Selectie door middel van peer review is in handen van onafhankelijke deskundigen. NWO bevordert de overdracht van kennis naar de maatschappij.

..............................

Meer informatie:

* Erik Aarden (Universiteit Maastricht)

* 06-18041537, e.aarden@hes.unimaas.nl

* promotiedatum: 5 februari

* promotoren: prof. dr. Klasien Horstman, prof. dr. Rein Vos

laatst gewijzigd op 4 februari 2010