Nieuw-Vlaamse Alliantie


Timing informatiecampagnes Vlaamse Woonlening beter afstemmen (05/02/10)

De Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen (VMSW) moet meer toezien op de timing van haar informatiecampagnes voor de Vlaamse Woonlening. Dat vraagt Vlaams volksvertegenwoordiger Marc Hendrickx (N-VA). Met de lening kunnen particulieren een eigen woning goedkoop financieren. Sinds juni vorig jaar zijn er echter niet meer voldoende kredieten, waardoor lange wachtlijsten ontstaan. En dit terwijl de VMSW, die de Vlaamse Woonlening aanbiedt, nog in het voorjaar een promotiecampagne voor de lening deed.

Marc Hendrickx vroeg waarnemend minister van Wonen Ingrid Lieten (Sp.a) waarom de timing van de informatiecampagnes voor de Vlaamse Woonlening niet beter werd afgestemd met het beschikbare budget. Nu worden geïnteresseerde Vlamingen immers aangemoedigd om een aanvraag in te dienen, om vervolgens meteen te worden teleurgesteld omdat ze op de wachtlijst belanden. Deze kandidaten gaan noodgedwongen op zoek naar andere kredieten of blijven in de onzekerheid zitten. Afspraken met verkopers of makelaars moeten op de lange baan worden geschoven, zonder enige garantie op resultaat.

Minister Lieten antwoordde dat er op 31 december 2009 al 216 aanvragen op de wachtlijst stonden. Op 6 februari al verstrijkt de termijn waarop ze hun dossier kunnen bevestigen voor 2010, al vermoedt de minister dat een aantal van hen al (noodgedwongen) een andere financiële oplossing heeft gezocht .

Marc Hendrickx dringt er dan ook op aan dat de VMSW in de toekomst meer toeziet op de timing van haar informatiecampagnes voor de Vlaamse Woonlening. Het is belangrijk dat zoveel mogelijk Vlamingen weet hebben van het bestaan hiervan, maar dat mag er niet toe leiden dat nieuwe kandidaat-leners worden geronseld op een moment dat de kredieten al op zijn. De wachtlijsten die zo ontstaan zorgen immers voor heel wat onzekerheid bij de aanvragers en schrikken bovendien ongetwijfeld nieuwe kandidaten af.

Auteur:
Marc Hendrickx
Vlaams parlementslid N-VA

Meer informatie:
Contactpersoon: Valerie Van Peel, Fractiewoordvoerder N-VA Telefoon: 02/219 49 30
Fax: 02/217.35.10
E-post: valerie.vanpeel@n-va.be
Url: www.n-va.be