Ministerie van Justitie

overgedragen aan Belgische Justitie

PI Tilburg officieel overgedragen aan Belgische Justitie

Nieuwsbericht | 05-02-2010

Vandaag heeft de ceremoniële overdracht plaats gevonden van de penitentiaire inrichting Tilburg aan België. Tijdens de bijeenkomst in de PI Tilburg waren minister Hirsch Ballin, staatssecretaris Albayrak en de Belgische minister van Justitie, Stefaan De Clerck aanwezig.

De gevangenis werd symbolisch overgedragen middels de overhandiging van een grote sleutel door minister Hirsch Ballin aan zijn Belgische collega. De ceremonie werd bijgewoond door genodigden uit België en Nederland.

Afgelopen dinsdag is begonnen met het overbrengen van Belgische gedetineerden vanuit de strafinrichting in Wortel naar Tilburg. Op de eerste dag zijn 33 gedetineerden in Tilburg aangekomen. Deze operatie moet voor het einde van deze maand zijn afgerond. De Nederlandse projectleider meldt dat de samenwerking tussen het Nederlandse personeel en de Belgische directeur en zijn managementteam goed verloopt.

Nederland stelt de PI Tilburg beschikbaar voor een periode van drie jaar. Afhankelijk van de capaciteitsbehoefte in beide landen kan de looptijd met een jaar worden verkort of verlengd. Voor de plaatsing van 500 gedetineerden betaalt België een bedrag van 30 miljoen euro per jaar. De kosten van gedetineerdenvervoer en medische zorg worden apart bij België in rekening gebracht.

In Tilburg worden geen gedetineerden geplaatst met een vluchtrisico of maatschappelijk risico dat niet past bij het beveiligingsniveau van de penitentiaire inrichting. Ook Nederlandse ingezetenen die in België zijn veroordeeld tot een vrijheidsstraf en vreemdelingen die eerder in Nederland ongewenst zijn verklaard worden niet in Tilburg gedetineerd. Dat geldt ook voor personen die door de Nederlandse justitie worden gezocht.

Afgesproken is dat de PI Tilburg wordt aangewezen als dependance van de Belgische strafinrichting in Wortel. Alle gedetineerden worden in Wortel ingeschreven en vervolgens overgebracht naar de PI Tilburg. Verlof en invrijheidsstelling gebeurt niet in Nederland. Daarvoor worden gedetineerden eerst teruggebracht naar de Belgische strafinrichting. Het vervoer van de gedetineerden wordt verzorgd door Nederlandse ambtenaren van de Dienst Justitiële Inrichtingen.

De PI Tilburg blijft Nederlands grondgebied waar het Nederlandse strafrecht van toepassing is. Alleen het Nederlandse openbaar ministerie is bevoegd om onderzoek in te stellen naar strafbare feiten binnen de inrichting. Bij een ontvluchting kan een gedetineerde door de Nederlandse autoriteiten worden vastgehouden in afwachting van een Europees aanhoudingsbevel.

Meer informatie


* Brief Tweede kamer: Verdrag met BelgiëBrief / circulaire / beleidsregels | 02-11-2009 | pdf-document, 51 KB
Zie het origineel

* Gevangenisverdrag: primeur in Europa