Stadsdeel Amsterdam Centrum



---

Samen werken aan een veiliger Rembrandtplein

4 februari 2010

Op woensdag 3 februari 2010 tekenden politie Amsterdam-Amstelland, vertegenwoordigers van de horeca, het Openbaar Ministerie, wethouder Freek Ossel en stadsdeelvoorzitter Els Iping in "De Heeren van Aemstel" de samenwerkingsovereenkomst Veilig Uitgaan Rembrandtplein. In het convenant liggen afspraken vast over het verbeteren van de veiligheid op de uitgaanspleinen.

Aanleiding voor het vastleggen van afspraken is het uitgaansgeweld tijdens de weekendnachten. Om dit geweld effectiever te kunnen bestrijden is samenwerking essentieel. Met deze afspraken komt veiligheid op de pleinen structureel op de agenda tijdens overleg tussen horeca, politie, gemeente, stadsdeel Centrum en justitie. Daarnaast kunnen partijen elkaar gemakkelijker aanspreken op gemaakte afspraken en sneller gezamenlijk inspringen op een veranderende veiligheidssituatie of knelpunten.

Stadsdeelvoorzitter Els Iping stelt dat "het onlangs opgeknapte Rembrandtplein en duidelijke onderlinge afspraken er voor zorgen dat uitgaan op het plein plezier én veilig is voor de vele Amsterdammers en bezoekers uit binnen- en buitenland. We hebben elkaar met zo veel bezoekers hard nodig om de sfeer goed te houden en onveilige situaties te voorkomen".

Voorbeelden van afspraken zijn het onderzoeken van collectieve horecaverboden voor geweldplegers, instructies aan horecapersoneel over schenken van alcohol, werkafspraken tussen politie en portiers en trainingen voor portiers zoals "Eerste Hulp bij Drugs- en Drankincidenten in het uitgaansleven". Wethouder diversiteit Freek Ossel benadrukt het belang van een eerlijk en helder deurbeleid. Hierdoor kunnen veel spanningen gedurende de uitgaansnachten worden voorkomen.