Ingezonden persbericht


De Bilt, 5 februari 2010

eXtra verkozen tot beste innovatie

Op 4 februari 2010 is de eXtra, een zelfwerkende waterkering, verkozen tot beste innovatie. Dit gebeurde tijdens de jaarlijkse RIONEDdag in het Beatrixtheater van de Jaarbeurs te Utrecht.

In een zogenaamde zeepkistsessie konden zes partijen hun innovatie voor een 80 koppige jury voordragen. De eXtra werd gepresenteerd door Koen van Korlaar, adviseur waterkeringen bij Grontmij. In zeven minuten deed hij uit de doeken hoe de automatische waterkering 'eXtra' wateroverlast kan bestrijden.

De technische innovatie eXtra kreeg verreweg de meeste stemmen van de jury. Onder de aanwezigen waren afgevaardigden van waterschappen, gemeenten, adviesbureaus en aannemers. Tijdens de borrel klonken veel positieve geluiden over de zelfrijzende waterkering. Zo lieten de gemeente Nijmegen en Dordrecht weten geĂŻnteresseerd te zijn in een pilotproject met de eXtra.

Zelfwerkende waterkering
De eXtra is een zelfwerkende waterkering die uitgevonden is door Jan van der Loos. Grontmij heeft in samenwerking met het aannemersbedrijf Van Dijk Maasland het ontwerp van deze innovatie verder ontwikkeld tot een betrouwbare en economisch verantwoorde waterkering.

RIONEDdag
De RIONEDdag wordt georganiseerd door Stichting RIONED. De stichting stimuleert de zorg voor de riolering en water in de stad in Nederland. Zij is het platform waarin overheden, het bedrijfsleven en onderwijs samenwerken.