Provincie Friesland

PERSBERICHT

Nummer: 37 MJ
Datum: 5-2-2010

Remkes Lourens krijgt Draaginsigne Gewonden

Remkes Lourens uit Buitenpost heeft vanmiddag op het provinciehuis in Leeuwarden het Draaginsigne voor Gewonden ontvangen. Hij kreeg de onderscheiding met oorkonde uitgereikt door Commissaris van de Koningin John Jorritsma. Lourens diende in 1996 in Bosnië en liep daar langdurig psychisch letsel op.

Het Draaginsigne was aan Lourens toegekend door minister Van Middelkoop van Defensie. Lourens hechtte er aan dat de heer Jorritsma en niet zoals gebruikelijk een burgemeester dit uitreikte, ,,omdat ik als militair ben benoemd door de koningin en een Commissaris van de Koningin daar dichter bij staat dan een burgemeester''.

Bovendien is de heer Jorritsma beschermheer van de Bond van Nederlandse Militaire Oorlogs- en Dienstslachtoffers (BNMO) afdeling Fryslân. De BNMO bekommert zich om Lourens en lotgenoten. Landelijk voorzitter Henk Moorlag van de BNMO maakte duidelijk dat de missie in Bosnië bij Lourens diepe sporen heeft achtergelaten.

Volgens de heer Moorlag zou de landelijke overheid meer aandacht moeten hebben voor militairen die met lichamelijk of psychisch letsel terugkeren van een buitenlandse missie. De heer Jorritsma wees er op dat militairen die terugkeren op meer steun in eigen land moeten kunnen rekenen. Klinken er verwijten, dan moeten die gericht zijn aan de politiek verantwoordelijken die de militairen uitzonden. ,,De militairen moeten we dankbaar zijn voor hun inzet onder moeilijke omstandigheden.''