Nieuw-Vlaamse Alliantie


Gaat koning Albert het corrupte regime in Congo legitimeren? (05/02/10)

N-VA-Kamerlid en lid van de commissie Buitenlandse Zaken Peter Luykx roept de federale regering en met name CD&V en Open Vld op om NIET in te gaan op de eis van PS-vicepremier Laurette Onkelinx, die wil dat koning Albert naar Congo reist om daar de onafhankelijkheid te gaan vieren. Dit is een totaal verkeerd signaal, want zo legitimeer je het regime in Congo, terwijl iedereen het er over eens is dat het hier om een rampzalig en corrupt regime gaat, aldus Luykx. De N-VA vraagt zich af wie er in deze regering eigenlijk minister van Buitenlandse Zaken is en of de uitspraken van Onkelinx gedekt zijn door de Belgische diplomatie.

De Belgische excellenties lopen tegenwoordig de vloer plat bij Kabila. Onkelinx was zowat de enige federale minister van betekenis die nog niet naar Congo was gereisd. Daar moest dus dringend iets aan veranderen, en hoe. Alsof ze zelf minister van Buitenlandse Zaken is, verkondigt ze openlijk in Congo dat ze vindt dat de koning aanwezig moet zijn op de plechtigheden rond de vijftigste verjaardag van de Congolese onafhankelijkheid. Is dat gebeurd met een akkoord van de diplomatieke diensten? De N-VA eist dat de officiële minister van Buitenlandse Zaken Steven Vanackere hier dringend duidelijkheid over verschaft.

De deontologische code van de PS legt de lat gewoonlijk niet erg hoog, dat is reeds geweten, maar nu gaat ze toch echt wel héél ver. Corruptie, etnische slachtpartijen, plunderingen, rebellie, slavernij, verkrachtingen, kindsoldaten Het regime van Congo is door en door ziek. Niet alleen de N-VA zegt dat. En niet alleen Karel De Gucht zegt dat. Diezelfde analyse werd gemaakt door de VN-mensenrechtencommissie en door Human Rights Watch. En de hele Europese Commissie stond pal achter De Gucht toen hij deze analyse maakte. Maar wat doet de Belgische regering?

Peter Luykx: Ik begrijp niet dat Open Vld Karel De Gucht niet wat meer steunt, want hij heeft volledig gelijk. In plaats daarvan gaat de federale regering voortdurend zoete broodjes bakken met Kabila. Die mag ongestraft de Belgische eurocommissaris persona non grata verklaren en hem uitschelden voor racist. Meer nog, Kabila krijgt nog extra ontwikkelingsgeld als cadeau er bovenop. En als kers op de taart zou nu zelfs de koning naar Congo gestuurd worden als ultiem eerbetoon aan dit corrupte regime! Als CD&V en Open Vld nog een beetje eergevoel en schaamte over hebben, dan verwerpen ze dit idee onmiddellijk. België maakt zich anders compleet belachelijk op het internationale toneel.

Dat alles gebeurt omdat volgens Vanackere de overlegstrategie verstandiger is dan de confrontatiestrategie. Peter Luykx: Dat klinkt allemaal mooi, maar dan wil ik dat Vanackere op het eind van zijn legislatuur in 2011 eens komt uitleggen in het parlement welke vruchten zijn strategie zoal afgeworpen heeft. Overleg gewoon om het overleg, dat vindt CD&V misschien al voldoende tegenwoordig, maar wij willen resultaten. Vanackere speelt immers met zeer veel belastinggeld: dat mag niet enkel dienen om fruitsap te kunnen gaan drinken met Kabila, maar dat moet het leven van de Congolezen ook effectief verbeteren.

Lukt dat niet, dan heeft de strategie van Vanackere gefaald en moet men de moed hebben om de confrontatiestrategie van De Gucht en die van de Europese Commissie een kans te geven. Dat laatste betekent overigens niet dat men de Congolese bevolking aan haar lot moet overlaten: men moet dan enkel de steun van staat naar staat stopzetten, niet de hulp die rechtstreeks de bevolking ten goede komt.

Auteur:
Peter Luykx
Kamerlid N-VA

Meer informatie:
Contactpersoon: Valerie Van Peel, Fractiewoordvoerder N-VA Telefoon: 02/219 49 30
Fax: 02/217.35.10
E-post: valerie.vanpeel@n-va.be
Url: www.n-va.be