Giro 555. Vrijgevigheid of schijnheiligheid? - Actualiteitencollege


NIJMEGEN, 20100202 -- Het Soeterbeeck Programma en VOX van de Radboud Universiteit Nijmegen organiseren een actualiteitencollege over vrijgevigheid of juist schijnheiligheid van nationale geldinzamelingsacties. Dr. Francio Guadeloupe geeft zijn visie en prof.dr. Paul Hoebink spreekt een column uit. Het actualiteitencollege vindt plaats op vrijdag 5 februari 2010 van 12.45 - 13.45 uur in de hal van het Erasmusgebouw van de Radboud Universiteit Nijmegen, Erasmusplein 1. De toegang is gratis. http://www.ru.nl/sp/giro555

In drie weken tijd is 100,6 miljoen euro binnengekomen op Giro 555, mede dankzij de grote nationale televisie- en radioactie op 21 januari 2010.

Nationale geldzinzamelingsacties voor slachtoffers van een ramp zijn verworden tot een waar circus. De inzamelingsactie voor Haïti is daar een goed voorbeeld van. Bekende Nederlanders en bedrijven verdrongen zich om hun betrokkenheid en vrijgevigheid te tonen en zo hun eigen imago op te poetsen. Moeten we ons daaraan ergeren? Of moeten we dat allemaal voor lief nemen terwille van het goede doel? En dan: hoe nuttig is het om geld in te zamelen voor zo'n ramp? Is daar de meeste behoefte aan? Kunnen regeringen dat niet beter zelf doen?

Met:
Dr. Francio Guadeloupe, docent/onderzoeker bij de afdeling Antropologie en ontwikkelingsstudies van de Faculteit der Sociale Wetenschappen van de Radboud Universiteit Nijmegen.
Prof.dr. Paul Hoebink, hoogleraar Ontwikkelingssamenwerking aan het Centrum voor Internationale Ontwikkelingsvraagstukken (CIDIN) van de Radboud Universiteit Nijmegen, spreekt een column uit.
Drs. Elianne Keulemans, coördinator van het Soeterbeeck Programma, is de gespreksleider.