Weekend van het Fotoboek 2010

17/12/2009 13:12

Kunstenaars & Co

Weekend van het Fotoboek

Op zaterdag 6 en zondag 7 februari staat het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam weer in het teken van het fotoboek: nieuw en antiquarisch, documentair en fictief. Deze 2010-editie gaat over het vertellen van verhalen. Het Weekend van het Fotoboek wordt georganiseerd door het Nederlands Fotomuseum en Kunstenaars?. Mediapartner is PhotoQ.nl.

Het programma omvat interviews, gesprekken, gesproken columns en een pitch voor een expertpanel. Jonge fotografen kunnen hun plannen voor publicaties ter beoordeling voorleggen aan deze experts. De hele dag is er een (antiquarische) fotoboekenmarkt. Bekende namen uit de internationale fotografiewereld en jong opkomend talent verlenen hun medewerking aan dit jaarlijks terugkerende evenement. Met dit jaar onder anderen Julian Germain, Theo Baart, Petra Stavast en Erik Kessels.

Verhalen vertellen

Het fotoboek is een niet weg te denken medium voor de fotograaf om een verhaal te vertellen. Voor dat verhaal doet de fotograaf een beroep op zijn geheugen, gebruikt de camera of speurt naar familiekiekjes. Opmerkelijk vaak vertelt de fotograaf zijn eigen levensverhaal. Andere verhalen gaan juist over de wereld van een onbekende. Feit en fictie vullen elkaar aan. Het Weekend van het Fotoboek gaat over die verhalen. Jonge fotografen als Vesselina Nikolaeva, Andrea Stultiens en Willem Popelier komen aan het woord, vertellen over hun publicaties en het maken van een boek.

Workshop Publiceren en Presenteren

Tijdens de workshop Publiceren en Presenteren behandelen curator en boekenmaker Frank van der Stok en Barbera van Kooij van NAi Publishers wat er komt kijken bij het samenstellen, uitgeven en verspreiden van een fotoboek.

Aanvragen publicatiesubsidie Fonds BKVB

Het Fonds BKVB haakt bij het Weekend van het Fotoboek aan met een eenmalige mogelijkheid voor fotografen om live een publicatiesubsidie aan te vragen bij de reguliere commissie Publicatiesubsidies van het Fonds BKVB. Deze commissie zal de twaalf aanvragen in een extra vergadering beoordelen. Deze vergadering is, evenmin als alle vergaderingen van het Fonds BKVB, niet openbaar en zal op zaterdag

6 februari 2010 plaatsvinden in het Nederlands Fotomuseum.





http://www.kunstenaarsenco.nl/actueel/nieuwsoverzicht/weekend-van-het-fotoboek-6