Veenkoloniaal Museum Veendam


Zaterdag 6 februari: Lubertus Leutscher en het Jeugd Symfonie Orkest Drenthe
Onder leiding van Lubertus Leutscher wordt om 14.00 uur een gratis educatief concert gegeven door het Jeugd Symfonie Orkest Drenthe, dat net zoals vorig jaar in de foyer van vanBeresteyn plaatsvindt. De AMV-kinderen (Algemene Muzikale Vorming) zijn hierbij speciaal uitgenodigd.
Vanaf 10 uur kunt u tevens de openbare repetities bijwonen in de foyer.

Zondag 7 februari: Finissage expositie Cornelis Dopper Met een gezellige avond, compleet met een hapje en een drankje, sluiten we de succesvolle tentoonstelling over het leven en werk van de in Stadskanaal geboren componist Cornelis Dopper af. Aanvang 20.00 uur, de entree is gratis.

Zondag 14 februari: Opening expositie 'Op de vork genomen' Om 16.00 uur zal de expositie `Op de vork genomen, landbouwwerktuigen van toen' officieel worden geopend door de heer H.E. Takens, oud voorzitter van de Veenkoloniale Boerenbond (VBB). Een vertoning van de in opdracht van de Veenkoloniale Boerenbond gemaakte film De Blinkende Spade gaat hieraan vooraf om 15.00 uur. De tentoonstelling met historisch landbouwgereedschap uit de collectie Ter Borgh is tot en met 9 mei te zien.

Zondag 21 februari: Lezing 'De Dollard in de Middeleeuwen' Het gebied rond de Dollard was in de Middeleeuwen in meerdere opzichten turbulent. Van verschillende zijden waren er bedreigingen, maar de grootste bedreiging vormde de natuur. De Dollard nam en nam en grote delen van het land verdwenen. Men leerde van de fouten. Otto Knottnerus zal dieper ingaan op deze bijzondere materie.

Zondag 28 februari: Filmmiddag 'De Manikam'
Omdat de vorige presentatie van de film vanwege barre weersomstandigheden weinig publiek trok zetten we de film De Manikam in de herhaling. Weliswaar kan februari ook koud zijn, maar lieve mensen trek u niets aan van weeralarm, de kachel brandt bij ons ook. We vertonen deze zondagmiddag een film van de tewaterlating en de proefvaart van de Manikam die in opdracht van de Indonesische regering bij scheepsbouwer E.J. Smit te Hoogezand werd gebouwd. We zien de voorbereidingen voor de tewaterlating, de doop en de proefvaart bij Delfzijl. Heel wat medewerkers van de werf zijn te zien.

Zondag 6 maart: Veenkoloniale Vooroudermarkt
In samenwerking met de Nederlandse Genealogische Vereniging, organiseert het Veenkoloniaal Museum in Cultuurcentrum vanBeresteyn een Veenkoloniale Vooroudermarkt. Vele standhouders geven acte de présence en wijzen u een weg hoe u op zoek kunt naar uw voorouders. Daarnaast zijn antiquarische boeken en prentbriefkaarten verkrijgbaar. De markt wordt om 10 uur geopend door burgemeester Ab Meijerman van Veendam en is tot vijf uur toegankelijk.

Maandag 14 maart: Opening expositie Nut'tig leren voor iedereen
Staatsecretaris Sharon Dijksma zal op deze middag de expositie Nut'tig leren voor iedereen in het Veenkoloniaal Museum openen. De reizende tentoonstelling geeft een goed beeld van de inmiddels 226 jaar oude Maatschappij tot Nut van 't algemeen, kortweg 't Nut geheten. Het Nut was verrassend actief in de provincie Groningen, waar ook vele voorbeelden van te zien zijn.

Zondag 21 maart: Lezing 'Kloosterorden in Groningen' Op zondagmiddag zal de heer René Nip van de Universiteit van Groningen vertellen over de vele kloosterorden die de provincie rijk was. Ook zal hij vertellen over enkele minder bekende kloosters zoals die bij Essen in de buurt van Haren en de Stadskloosters. Nip studeerde in 2000 in Groningen af met de scriptie `Een monnik, zijn klooster en zijn familie. Herman van Doornik en zijn weergave van de geschiedenis van het Sint-Maartensklooster te Doornik'. Nip specialiseerde zich in het leven in de Middeleeuwen.

Zondag 28 maart: Lezing 'Kalender en Oogstfeesten' De heer Everhard Jans was tot zijn pensionering werkzaam als wetenschappelijk medewerker kunstgeschiedenis en volkskunde aan het van Deinse Instituut te Enschede. Van zijn hand verschenen verschillende publicaties over volkskunst en volksgebruiken. Hij beperkte zich bij zijn studie niet alleen tot Twenthe en de Achterhoek. Op deze zondagmiddag zal hij natuurlijk vertellen over de volksfeesten aldaar, maar ook dieper ingaan op de kalender en oogstfeesten zoals we die in Drenthe en Westerwolde kenden.

Maandag 5 april: Neuten schaiten
Wim Dussel zal bij de Sluiskade in het museum weer als vanouds op Tweede Paasdag Neuten schaiten. Voor de winnaars zijn er weer leuke prijzen en de deelname is vrij voor iedereen die hem dik of dun kan schieten. De spelregels niet bekend ? Wim Dussel geeft graag tekst en uitleg, of kijk op hier

Zaterdag 10 en zondag 11 april: Museumweekend
Voor het tweede jaar is het thema van het museumweekend: de Kunst van het Verleiden. Laat je dus verleiden door een museumstuk en schrijf erover. Doe mee met de wedstrijd, kies een stuk in de opstelling, verwoord je passie voor het onderwerp en maak kans op een schitterende prijs. Inleveren voor 1 april. De prijsuitreiking is op 11 april.

Zondag 2 mei: Lezing 'Alles verandert'
De werkgroep Verleden in beeld van het Veenkoloniaal Museum neemt u mee door de tijd en laat diverse dingen zien die in een nogal snel tempo zijn veranderd. De landbouw, het transport, de vele kleine kruideniers die verdwenen, kortom een bonte middag met diverse verdwenen beelden van de Veenkoloniën met de huidige als contrast er tussen. Verder wordt de middag muzikaal omlijst.

[19%20mei%202007%20NK%20Kaaibakken%20013%20het%20afgooien%20van%20een% 20ander.jpg] Zaterdag 15 mei: Kaaibakken
Onder de bezielende leiding van Wim Dussel kunnen we op zaterdag 15 mei weer Kaaibakken op camping `Wel Wait' te Nieuwe Pekela. Het kaaibakken mag zich de laatste jaren weer verheugen op een toename van het aantal deelnemers. Ook de jeugd is welkom.
Opgave via het Veenkoloniaal Museum hachmer@veenkoloniaalmuseum.nl of via Wim Dussel,
tel. 0598-630348.

Zaterdag 12 juni: 21ste Schutsemarkt te Nieuwe Pekela Op deze 21ste Schutsemarkt zal ook ons museumschip De Familietrouw weer aanwezig zijn en is het Kapiteinshuis te bezichtigen,maar er is meer. Ook onze collega's uit Elisabethfehn die een oude houten turfpraam hebben nagebouwd, zullen bij het Kapiteinshuis aanwezig zijn.