Ingezonden persbericht


Divided Divided
Carsten Höller

Tentoonstelling
6 februari - 25 april 2010

Beeldmateriaal

Museum Boijmans Van Beuningen presenteert een tentoonstelling van beeldend kunstenaar Carsten Höller. In Divided Divided creëert Höller speciaal voor het museum een installatie van 1500m2, waarin hij diverse elementen uit zijn oeuvre verder onderzoekt en vorm geeft.

Carsten Höller toont vier werken die speciaal op maat gemaakt zijn voor Museum Boijmans Van Beuningen. Hij presenteert een nieuwe serie samengestelde vliegenzwammen (Triple Giant Mushroom), videoprojecties van elkaar overlappende flikkerende beelden (Flicker Film), een mobile van vogelkooien (Singing Canaries Mobile) en een zwevende kamer (Double Swinging Room). Deze werken worden geplaatst op basis van een geometrische verdeling van de ruimte.

Geometrisch grid
De plattegrond van de installatie in Museum Boijmans Van Beuningen is gebaseerd op een eenvoudige wiskundige formule, waarnaar alle werken binnen de installatie zich voegen. De formule bestaat uit het continu halveren van de basisvorm, het vierkant. Carsten Höller heeft deze formule ook toegepast op alle elementen van de Singing Canaries Mobile en op de indeling van de Double Swinging Room. Ook de vliegenzwammen bevinden zich op kruispunten van dit geometrische grid.

Antropologische benadering
Carsten Höller onderzoekt de wisselwerking tussen de mens en zijn omgeving in zeer uiteenlopende experimenten. Zijn installatie in Museum Boijmans Van Beuningen legt de nadruk op onze visuele perceptie; ze tonen hoe deze functioneert en gemanipuleerd kan worden. In Double Swinging Room wordt de bezoeker bijvoorbeeld op het verkeerde been gezet door de hangende wanden van deze ruimte. In het werk Flicker Film wordt duidelijk hoe de hersenen geprojecteerde beelden aanvullen.

Afwisselend oeuvre
Carsten Höller woont en werkt in Stockholm (Zweden). In 2002 was hij al te gast bij Museum Boijmans Van Beuningen met de installatie Light Corner waar de toeschouwer een ervaring van licht, kleur en warmte onderging. Recentelijk presenteerde hij The Double Club (Londen, 2008) in samenwerking met Fondazione Prada, waar een dialoog werd gecreëerd tussen de Congolese en Westerse hedendaagse cultuur. In Guggenheim Museum (New York, 2008) presenteerde hij Revolving Hotel Room, waar een volledige hotelkamer op vier draaiende plateaus werd geplaatst. Bezoekers konden een overnachting boeken en de museumcollectie op eigen houtje ontdekken.

Publicatie
Uitgeverij Hatje Cantz (Berlijn) publiceert een uitgebreid overzicht van het werk van Carsten Höller in het voorjaar van 2010. De tentoonstelling Divided Divided in Museum Boijmans Van Beuningen zal deel uitmaken van dit overzicht. Deze publicatie zal verkrijgbaar zijn in de museumwinkel.

De tentoonstelling is onderdeel van het officiële programma van Holland Art Cities 2009-2010.