LLiNK

Rotterdam, 15 januari 2010

Blood, sweat and take aways
De werkelijke prijs van een goedkope afhaalmaaltijd

Welke prijs wordt betaald voor een goedkope afhaalmaaltijd? In de serie Blood, sweat and takeaways, draaien zes jonge mensen een maand lang mee in de Aziatische voedingsindustrie om daar achter te komen. De vierdelige serie wordt door LLiNK uitgezonden vanaf zaterdag 6 februari om 20.00 uur op Nederland 3.

Eten uit de hele wereld vind je tegenwoordig op elke hoek van de straat en in elke supermarkt . Take away maaltijden zijn goedkoop, altijd verkrijgbaar en dat maakt ze populair. Maar in onze globale economie betalen anderen de tol voor deze producten door voor lage lonen lange werkdagen te maken om voedsel tegen lage prijzen te produceren. Daar denk je niet over na als je lekker aan het eten bent, maar wanneer je dit over fast food producten zou weten zou je ze misschien minder snel kopen.

Zes jonge mensen zijn nieuwsgierig genoeg en durven de uitdaging aan te gaan om een maand lang mee te draaien in de Aziatische voedingsindustrie van tonijn, garnalen, rijst en kip. Een maand lang eten, slapen en werken ze met vissers en landbewerkers in de armste gebieden van Indonesië en Thailand en moeten ze met hetzelfde salaris - iets meer dan drie euro per dag - zien te overleven. Daarmee worddt het uiterste van hen gevergd. Ze moeten niet alleen heel hard werken maar ze wonen ook bij de arbeiders in schamele onderkomens, en ervaren niet alleen hoe moeilijk het leven van deze mensen is, maar zien ook wat de gevolgen zijn van de voedselindustrie op de omgeving en de cultuur.

Uitzending: wekelijks vanaf 6 februari 2010, 20.00 uur, Nederland 3 (4 x 60 minuten)


-------------------------------------------
Noot voor redactie

LLiNK